Nagyvilág

A sorkötelezettség visszaállításával is számolnak az új német polgári védelmi tervben

A Bundestag bizottsági elnöke szerint nincsenek meglepő elemek az új tervben, bár megnyugtatóbban is lehetne kommunikálni.

Szükség esetén a sorkötelességet is visszaállíthatják Németországban az új polgári védelmi terv alapján – mondta a Bundestag belügyi bizottságának elnöke a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban.

Ansgar Heveling rámutatott: 2011-ben nem megszüntették, csak felfüggesztették a kötelező sorkatonai szolgálatot, vagyis továbbra is él az alaptörvény azon rendelkezése, hogy külső fegyveres támadás esetén általános hadkötelezettség van érvényben. Az új polgári védelmi terv ezzel is számol – mondta a CDU-s politikus.

A koncepciót 1995 után most frissítik először. A tervben a katasztrófáktól a terrorveszélyen át a háborús fenyegetésig minden forgatókönyvet áttekintenek, rögzítik az állami intézmények, a szövetségi és tartományi hatóságok, a polgári és katonai intézmények feladatait és együttműködésük módját.

Azokra az ellenzéki bírálatokra, melyek szerint a kormány félelmet kelt az emberekben, Heveling azt mondta: világossá kell tenni, hogy a jelenlegi helyzettől független elgondolásról van szó. A lehetséges kritikus helyzeteket azonban meg kell nevezni, hogy mindenki fel tudjon készülni – tette hozzá. A belügyminisztériumot egyébként már 2012-ben felkérte a kormány a polgári védelmi terv frissítésére.

Azt is elmondta, hogy semmi új nincs abban, hogy a lakosságot ivóvíz és élelem tárolására ösztönzik, ezzel gyakorlatilag a szövetségi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal most is érvényes ajánlásait vették át. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik