Nagyvilág

A cseh miniszterelnök szerint Clinton megválasztása jelentene biztonságot

A kelet-európai NATO-tagországokat aggasztják Trump kijelentései – mondta Bohuslav Sobotka.

Míg Orbán Viktor szerint Donald Trump külpolitikája lenne megfelelő számunkra, a cseh miniszterelnök kedden úgy nyilatkozott, hogy Hillary Clinton megválasztása jelentene nagyobb biztonságot a kelet-európai NATO-tagállamok számára. Bohuslav Sobotka kifejtette: a döntés az amerikai választóké, de úgy tűnik, hogy a demokrata jelölt tapasztalata és kijelentései nagyobb biztosítékot jelentenek a transzatlanti együttműködés folytatására.

Az AFP francia hírügynökség arról írt, hogy több más kelet-európai NATO-tagországhoz hasonlóan Csehországot is aggasztják Trump korábbi kijelentései, amellyel megkérdőjelezte az Egyesült Államoknak az európai szövetségesei védelmében vállalt szerepét. A republikánus jelölt egyebek mellett azt mondta, ha Oroszország megtámadná a szövetséges balti országokat, csak azután sietne a segítségükre, miután megvizsgálta hozzájárulásukat a katonai szövetséghez.

Joe Biden amerikai alelnök kedden Rigában azt mondta, az Egyesült Államok betartja kötelezettségeit, és bármit, amit más pártok elnökjelöltjeitől hallanak, nem szabad komolyan venni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik