Nagyvilág

Amerikai delegáció érkezik Törökországba Gülen kiadatása miatt

Kétnapos megbeszélést folytatnak a helyi hatóságokkal.

Kedden hivatalos amerikai küldöttség érkezik Törökországba, hogy kétnapos megbeszélést folytasson a hatóságokkal Fethullah Gülen kiadatásáról. Az amerikai emigrációban élő hitszónokot a török kormány a júliusi puccskísérlet kitervelésével vádolja.

Az amerikai delegáció az igazságügyi és a külügyminisztérium négy tisztségviselőjéből áll. Szerdán várhatóan Joe Biden alelnök is ellátogat Ankarába.

Nemrég a török miniszterelnök kijelentette: Gülen kiadatása az Egyesült Államokhoz fűződő jó kapcsolat fő feltétele, ezen a téren nincs helye alkudozásnak. Ez az ügy befolyásolja azt is, hogy Törökország mennyire lesz Amerika-ellenes – fenyegetett.

A hitszónok tagadja az ellene felhozott vádakat, és nemzetközi vizsgálóbizottság létrehozását szorgalmazza. Azt mondta: ha az ellene felhozott vádaknak tizede is igaznak bizonyul, kész hazatérni Törökországba és vállalja a rá kiszabott büntetést.

Egy török ügyészség a múlt héten már kétszeres tényleges életfogytiglani, valamint további 1900 év börtönbüntetésre ítélte Gülent. A hitszónokkal szembeni leszámolás egyébként már eljutott a totális agybaj szintjére: hétfőn a kormány intézkedésre szólította fel a hatóságokat, hogy vonják be azokat a rendszámokat, amelyben az „FG” betűpár szerepel. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik