Nagyvilág

Negyed század után megújul a délszláv vérengzés szimbóluma

A vukovári víztorony 25 éve áll szétlőve, önmagában is emlékeztetve az ostromra és a délszláv polgárháborúra. A város most kilátóvá és emlékhellyé alakítaná.

Hamarosan, augusztus 25-én lesz 25 éve, hogy a Jugoszláv Néphadsereg és a hozzá csatlakozott szerb szabadcsapatok megkezdték Vukovár ostromát. Ez egyben a délszláv polgárháború szimbolikus kezdete is: az ellenségeskedés ugyan már hónapokkal korábban fellángolt, de a második világháború óta ekkor történt meg először, hogy ostrom alá vettek és szinte teljesen leromboltak egy egész várost.

A létszámban és fegyverben is jelentős túlerőben lévő szerb-jugoszláv csapatok 87 napig ostromolták a Dubna-parti várost, amelyet november 18-án foglaltak el. A halottal száma mindkét oldalon ezres nagyságrendű volt, a hivatalosa adatok szerint 1103 szerb/jugoszláv, 879 horvát katona és 1131 civil. Köztük van az a több mint kétszáz sebesült, akiket a várost elfoglaló szerbek a kórházból hurcoltak el és lőttek agyon.

A vukovári csata szimbólumává a város teljesen szétlőtt víztornya vált, amely ma is ott áll romjaiban a nagyobb részt már újjáépített városban. A 25. évfordulón a város vezetése eljutott odáig, hogy kezdeni kellene valamit vele, és a tervek szerint valódi emlékhellyé alakítanák. A város honlapján közzétett látványtervek alapján a szétlőtt szerkezet megmaradna, viszont a belsejébe lépcsőt és gyalogjárókat, a tetején pedig kilátót alakítanának ki. A környező parkban lenne az ostrom áldozatainak emlékhelye.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik