Nagyvilág

Pedofil söpredéknek nevezte Észak-Korea szökött diplomatáját

Az észak-koreai állami média szombaton azzal vádolta meg azt a diplomatát, aki a héten az ország londoni nagykövetségéről Szöulba szökött, hogy azért menekült el, mert gyerekek megerőszakolásáért kellett volna felelnie hazájában, és Phenjan a kiadatását kérte – számolt be az MTI.

A KCNA észak-koreai hírügynökség nem nevezte néven a diplomatát, Dél-Korea jelentette be szerdán, hogy Tae Jong Ho, Észak-Korea londoni követségének első beosztottja családjával együtt Szöulba érkezett. A dél-koreai kormány szerint ilyen magas rangú diplomata még soha nem szökött át északról délre.

“A szökevény hazahívását júniusban elrendelték, mert rengeteg állami pénzt sikkasztott el, államtitkokat bocsátott áruba, és gyerekeket erőszakolt meg” – sorolta a dezertőrnek felrótt bűnöket a phenjani kommunista rezsim szócsöveként szolgáló hírügynökség.

A KCNA szerint Phenjan a diplomata átadását kérte a brit hatóságoktól, akik viszont “bemocskolva” a brit jogállamiságot a dél-koreai “báboknak” adták át a “szökevényeket”.

“Ez a bűnös világos büntetést érdemel bűneiért, de most bebizonyította, hogy csak emberi söpredék, alapvető lojalitás, lelkiismeret és erkölcsi érzék nélkül. A túlélés érdekében menekül, elhagyva hazáját, szüleit, rokonait, akik felnevelték és kiálltak mellette” – foglal állást a KCNA.

A brit külügyminisztérium egyelőre nem reagált a phenjani állításokra, a disszidens diplomata pedig jelenleg nem elérhető.

A szöuli egyesítési minisztérium elmondása szerint Tae azért disszidált, mert “megundorodott” Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor kormányától, úgy döntött, hogy a dél-koreai demokráciában akar élni, és aggódott gyermekei jövőjéért.

Az 1950-től 1953-ig tartó, hivatalosan máig le nem zárt koreai háború óta szöuli adatok szerint 29 ezren szöktek át Észak-Koreából Dél-Koreába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik