Nagyvilág

Vagyonelkobzásokkal folytatódik a török boszorkányüldözés

Az üzleti élet vezetőire csapott le a török rezsim, majdnem kétszáz ember ellen adtak ki körözést.

Folytatódik a leplezetlen leszámolás Törökországban, ezúttal elfogatóparancsot adtak ki 187 üzletember ellen, és elkobozták az érintettek teljes vagyonát.

Az üzletemberek a gyanú szerint „terrorszervezet” tagjai, ami alatt a kormány Fethullah Gülen hitszónok mozgalmát érti, amelyet az Erdogan-rezsim a puccskísérlet megszervezésével vádol.

Az érintettek között van a Török Üzletemberek és Iparosok Szövetségének elnöke, Rizanur Meral, valamint a ruházati termékeket gyártó és az építőiparban is működő Aydinli csoport vezetője, Ömer Faruk Kavurmaci. A hatóságok nem mulasztották el megemlíteni, hogy az ő irodájában Gülen által írt könyveket is találtak. Szintén körözik a pékárukat és édességeket gyártó Güllüoglu Baklava tulajdonosait, Faruk és Nejat Güllüoglut. 65 embert már előállítottak.

A Török Üzletemberek és Iparosok Szövetsége 2005-ben alakult, és mintegy 55 ezer tagot számlál. A kormány a szervezetet is megvádolta azzal, hogy anyagilag segítette a Gülen-hálózatot, és 1100 másik egyesülettel együtt bezáratták. Vezetője nemrég külföldre távozott.

Az Aydinli 40 országban van jelen és 3500 embert foglalkoztat. A cégcsoport elnökét annak ellenére vették őrizetbe, hogy a vállalat honlapján elítélte a puccskísérletet.

A csütörtöki rajtaütések 204 helyszínen, mintegy ezer rendőr bevonásával zajlottak. Ekkora mértékben még nem lépett fel a török vezetés a Gülen-mozgalom állítólagos gazdasági hátországa ellen. A török gazdaság egyébként nagyrészt a vezető márkákat birtokló családi konglomerátumokra épül, ezek voltak azok a vállalkozások, amelyek nagyban hozzájárultak a diktatórikus hajlamú Recep Tayyip Erdogan felemelkedéséhez. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik