Nagyvilág

Törökország nem akarja menekültek millióit küldeni az EU-ba

Az ország uniós nagykövete szerint a nyugatnak fel kellene hagynia azzal, hogy „állítólagos” önkényuralmi törekvései miatt ítéli el Erdogant.

Törökország akkor sem küld több millió menekültet az Európai Unióba, ha esetleg nem kapja meg az uniós vízummentességet – mondta a török uniós nagykövet a Die Weltnek.

Selim Yenel nem gondolja, hogy megbukik a megállapodás, azt mondta: megtalálják a kiutat, mert az egyezség mindkét félnek nagyon fontos. Szerinte egyesek azt képzelik, hogy ha Törökország nem kapja meg a vízummentességet, akkor buszra ültet és elindít az EU-ba több millió menekültet. Ilyesmi nem történne, az viszont igen, hogy nem fogadnának vissza több szíriai menekültet az EU-tól.

Úgy látja, a vízummentességgel kapcsolatos tárgyalások jól haladnak az Európai Bizottsággal, lehetséges a megegyezés a legfontosabbként számon tartott ügyben, a terror elleni harc törvényi szabályozásában is. Ugyanakkor garanciát várnak az EU-tól arra, hogy a török állampolgárok valóban meg is kapják a vízummentességet, ha valamennyi feltétel teljesült. A biztosítékra azért van szükség, mert nem kizárt, hogy egyes tagállamok, vagy az Európai Parlament a vízumliberalizáció megakadályozására törekednek majd – tette hozzá.

A puccskísérlettel kapcsolatban azt állította Yenel, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok nem ismerte fel, milyen súlyos veszélybe került Törökország. Szerinte a gülenisták a hadseregtől a médiáig mindenhová befurakodtak, és a katonai hatalomátvételi kísérlettel a köztársaság talán legnagyobb válságát idézték elő. Úgy véli, a gülenisták azt akarták elérni, hogy vezetőjük visszatérjen az amerikai emigrációból, mint az iráni Homeini ajatollah, aki 1979-ben az iszlám forradalom révén megszerezte a hatalmat.

A nagykövet szerint a nyugatnak „végre fel kell hagynia” azzal, hogy „állítólagos” önkényuralmi tendenciák miatt elítéli Erdogant, és szolidaritást kell tanúsítania, mert az államfő „megmentette a demokráciát” és „fellépése egységbe kovácsolta a népet”. Azt mondta, Törökország elvárja, hogy látogatást tegyen Ankarában a német kancellár, az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke, vagy a soros szlovák uniós elnökség képviselője. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik