Külföld

Figyelmeztetést kapott Törökország az ENSZ-től a tisztogatások miatt

24.hu
24.hu

2016. 08. 19. 13:16

Nem áll fenn olyan helyzet a puccskísérlet után sem, amely a jogsértéseket legitimálná – közölte a világszervezet.

Az ENSZ figyelmeztette Törökországot, hogy a puccskísérlet utáni tisztogatáshullám túlment az igazolhatóság határán, és a nemzetközi jogot is sértheti.

A világszervezet Emberi Jogi Főbiztossága közleményében úgy fogalmazott: Törökország kritikus időszakon megy keresztül, ugyanakkor nem lehet olyan intézkedéseket hozni, amelyek még mélyebben válságba taszítják az országot. Úgy látják, az eljárások a hatalommal szemben más véleményen lévő és kritikus személyekkel szemben folynak.

A török kormány szükségállapotot hirdetett, és a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának negyedik cikkelyéhez próbál folyamodni, amely ideiglenesen lehetővé teszi a szabadságjogok korlátozását. Csakhogy az ENSZ szerint ennek feltétele nem áll fenn. Szükséghelyzetben sem lehet lemondani az élet védelméhez való jogról, a kínzás tilalmáról, a diszkriminációmentességről és a vélemény szabadságához való jogról – figyelmeztettek. (Independent)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 26.
Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, Görözdi György, MTK Kiemelt Beruházások Projekt Igazgatója és Paár Attila, a West Hungária Bau Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) az új Hidegkuti Nándor Stadion építéséről tartott sajtótájékoztatón 2015. október 26-án. Bejelentették, hogy a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. konzorciuma nyerte el a több mint hatmilliárd forintból épülő új stadion tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázatot.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.