Külföld

Közbiztonság-erősítő csomagot jelentett be a német kancellár

24.hu
24.hu

2016. 08. 18. 20:19

Nem szabad megengednünk, hogy elrabolják az életformánkat – mondta Merkel.

Átfogó közbiztonság-erősítő csomagot dolgoz ki a terrortámadások miatt a CDU-CSU pártszövetség – jelentette be Angela Merkel egy csütörtöki interjúban.

A német kancellár szerint a nizzai terrormerénylet, a müncheni vérengzés, valamint a würzburgi és ansbachi támadások után érthető, ha az emberek aggódnak és nagyon fontosnak tartják a biztonságot, de nem lenne helyes, ha az iszlamista terrorizmusra az életvitelük megváltoztatásával reagálnának. „Nem szabad megengednünk, hogy elrabolják életformánkat” – szögezte le.

A merényletek tanulsága alapján erősítenék a közterületi rendőri jelenlétet, kiterjesztenék a kamerás térfigyelő rendszereket, gondoskodnának arról, hogy a biztonsági szervek lépést tartsanak az internetes kommunikáció fejlődésével. „Mindent megteszünk a biztonságért, ami emberileg lehetséges” – mondta Merkel.

A menekültek társadalmi beilleszkedésével kapcsolatban elmondta: az emberek elvárják, hogy a védelemre nem szoruló emberek az ügyük elbírálása után távozzanak az országból, a maradók pedig beilleszkedjenek. A védelemre szoruló embereknek segítséget nyújtanak nyelvi és integrációs kurzusokkal, de el is várják tőlük, hogy megtanulják a nyelvet, betartsák a törvényeket és elkötelezzék magukat a német értékrend mellett.

A beilleszkedésre nem hajlandó emberekkel szemben az utóbbi hónapokban „szankciók egész katalógusa” készült, ami többek között a kiutasítás szabályainak szigorítását tartalmazza. A szilveszteri kölni történések hozadéka, hogy a korábbinál sokkal könnyebben ki lehet toloncolni a bűnelkövetővé váló külföldieket – jelentette ki a kancellár.

Azt mondta, az ügy másik oldala a küzdelem a menekülésre kényszerítő okok megszüntetéséért, ebben fontos szerepe van az EU-Törökország megállapodásnak. Arra kell törekedni, hogy a menekültek a hazájukhoz minél közelebb találjanak emberhez méltó életlehetőséget. Nincs más megoldás, ha Németország csökkenteni akarja az érkezők számát, és figyelembe veszi, hogy a menekültek a szülőföldjük közelében gyakran sokkal jobban tudnak élni, mint attól több ezer kilométeres távolságra – vélekedett Angela Merkel. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.