Nagyvilág

Az összes EU-tagállam az aleppói harcok azonnali beszüntetését követeli

A 28 európai uniós tagállam a harcok azonnali beszüntetését és fegyvernyugvás elrendelését követeli a szíriai Aleppóban – közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

Az összes uniós tagállam nevében nyilatkozó Mogherini szerint a szíriai kormányerők és szövetségeseik által végrehajtott szüntelen bombázás, illetve az ellenzéki fegyveresek kezén lévő aleppói kerületek köré vont ostromgyűrű akadályozza a nemzetközi humanitárius segítségnyújtást. A harcok azonnali leállítása lehetővé tenné a sebesültek megmentését, a segélyszállítmányok célba juttatását, valamint az áram- és ivóvízellátás helyreállítását a városban – tette hozzá.

Ugyanakkor az EU-tagországok óva intették attól a konfliktusban részes feleket, így Oroszországot és a damaszkuszi rezsim erőit is, hogy visszaéljenek a humanitárius akciókkal, ugyanis azok “nem lehetnek egy katonai stratégia részei”.

A július végén kormányerők által körülzárt Aleppóban súlyos harcok folynak. A megosztott város keleti negyedeit felkelők, míg a nyugatiakat kormánycsapatok ellenőrzik. Moszkva és Damaszkusz erői július 28-tól közösen humanitárius folyosókat nyitottak az ostrom alatt álló Aleppó körül a felkelők ellenőrizte negyedekben élő civil lakosság, továbbá a magukat megadó harcosok életének megóvása céljából. Ugyanakkor az ENSZ és az Egyesült Államok tisztségviselői is kételyeiket fejezték ki, szerintük ez az intézkedés próbálkozás lehet a város kiürítésére, illetve arra, hogy fegyverletételre kényszerítsék a lázadókat.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik