Nagyvilág

Soha nem volt még olyan forró hónap, mint az idei július

Az idei év is rekordot hozhat.

Emberemlékezet óta nem volt olyan forró hónap a Földön, mint az idei július – írja a New York Post a NASA Goddard Űrtudományi Intézete és a Japán Meteorológiai Ügynökség adatai alapján.

A NASA intézete, amely a Földön mért levegőhőmérsékletet és a tengerfelszíni hőmérsékletet is számításba veti, azt rögzítette, hogy a júliusi átlaghőmérséklet még a 2011 júliusában feljegyzett eddigi rekordot is felülmúlta. Gavin Schmidt intézetvezető elmondta: az eddigi adatok szerint 99 százalék esély van arra, hogy 2016 lesz a valaha volt legforróbb év.

A legextrémebb hőhullámok a Közel-Keletet, Észak-Amerika egyes részeit, sőt Szibériát is sújták. Szibéria egyes részein trópusi időjárás uralkodik, júliusban ritkának számító lépfene-járvány is kitört, a NASA elemzője szerint fertőzött rénszarvasok tetemének kiolvadása nyomán.

Július 21-én Kuvaitban 54 fokot mértek, amely ázsiai rekord lehet. A Nemzetközi Meteorológiai Szervezet szakértői a mérőműszereket is ellenőrzik, mielőtt hitelesítenék ezt az adatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik