Nagyvilág

Donald Trump két hét alatt tönkrevágta választási kampányát

Ha Donald Trump novemberben elveszíti az elnökválasztást, akkor augusztus első két hete úgy vonul be majd a történelembe, mint amikor menthetetlenül félresiklott a republikánus elnökjelölt kampánya. A demokrata elnökjelölő gyűlés óta eltelt időszakban ugyanis Trump egymás után tette a sokakat sértő és felháborító kijelentéseket, elfordítva magától több nagynevű republikánus politikust, tisztségviselőt és nagypénzű kampánytámogatót, miközben a közvélemény-kutatásokban is mélyrepülésbe kezdett. A milliárdos üzletembernek már csak pár hete maradt arra, hogy megfordítsa a trendet, és legyen valami esélye Hillary Clintonnal szemben, aki jelenleg szép csendben nézi, ahogy ellenfele elpusztítja saját magát.

Pedig alig három hete még úgy tűnt, igazán szorossá vált a küzdelem Donald Trump és demokrata ellenfele között, ahogy a republikánus elnökjelölő gyűlés lezárása után Trump több mint egy százalékponttal megelőzte Hillary Clintont a közvélemény-kutatásokban. A milliárdos üzletember és kampánystábja azonban nem sokáig örülhetett. Trump ugyanis ahelyett, hogy profi politikusként viselkedve fegyelmezett kampányba kezdett volna, egymás után tette a tőle megszokott botrányos kijelentéseket, elijesztve magától a még bizonytalan szavazókat, köztük sok konzervatívot, akik támogatására nagy szüksége lenne a győzelemhez.

A július utolsó hetében zajlott demokrata elnökjelölő lezárása óta Trump szinte kizárólag újabb és újabb botrányos kijelentésekkel került be a hírekbe. Voltak köztük kisebbek, mint amikor egy kampányrendezvényen beszólt egy síró kisbaba anyukájának, hogy zavarja a bömbölő gyerek a beszédét, vagy amikor egy tűzoltóparancsnokot azzal vádolt, politikai okokból korlátozta, mennyi embert enged be egyik gyűlésére, miközben a parancsnok csak a tűzvédelmi szabályokat tartatta be. Vagy amikor kijelentette: legszívesebben olyan keményen ütötte volna a demokrata konvención ellene felszólalt embereket, hogy „kifordul a fejük a helyéről”.

Legnagyobb hibáját azonban akkor követte el, amikor nekiment egy elesett amerikai katona szüleinek, akik fia az iraki háború alatt halt hősi halált. A demokrata gyűlésen ellene felszólalt Khizr és Ghazala Khannal szemben indított ellentámadása óriási felháborodást okozott és napokon át volt vezető hír az Egyesült Államokban, ahol a hadsereget – és a katonacsaládokat – hatalmas tisztelet övezi.

Majd jöttek az újabb hibák. Mint amikor látszólag politikai gyilkosságra szólított fel Clinton ellen, amikor közölte: a fegyvertartók el tudnák intézni, hogy ne a demokrata elnökjelölt legyen az Egyesült Államok elnöke. Vagy amikor kijelentette: Barack Obama az Iszlám Állam alapítója, Clinton pedig a társalapító. És ezek mellett már alig kaptak figyelmet olyan – alkotmányellenes – javaslatai, mint például az, hogy katonai törvényszék elé kéne vinni azokat az amerikai civileket, akiket terrorizmussal vádolnak. Szerencsétlen kijelentései még választási ígéreteit és Clinton ellen indított támadásait is elnyomták.

A republikánusok már szabadulnának tőle

A botrányos kijelentéseknek – amik az előválasztások alatt még győzelemhez segítették – meg is lett az eredménye. De nem az, amit Trump és a republikánusok vártak: Trump népszerűsége hatalmasat zuhant, miközben Clintonnak úgy sikerült több választót maga mellé édesgetnie, hogy szépen csendben maradt és hagyta, hogy Trump legyen a hírek főszereplője. A RealClearPolitics átlaga szerint Clinton 6,7 százalékponttal áll jobban Trumpnál az országos felmérésekben, és az elnökválasztás megnyerése szempontjából kulcsfontosságúnak számító ingaállamokban is rendre Clinton vezeti a felméréseket.

PHILADELPHIA, PA - AUGUST 16: Democratic presidential nominee Hillary Clinton attends a voter registration event on August 16, 2016 at West Philadelphia High School in Philadelphia, Pennsylvania. Clinton warned voters not to be complacent and to work to get out the vote and maintain her lead.   Jessica Kourkounis/Getty Images/AFP / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Jessica Kourkounis
Hillary Clinton egy kampányrendezvényen, Philadelphiában – Fotó:Europress

Annyira, hogy egyre több és több republikánus kezdi úgy gondolni, hogy Trump már szinte teljesen esélytelen Clintonnal szemben. Kedden több mint 120 republikánus tisztségviselő kérte egy nyílt levélben a Republikánus Párt vezetését, hogy azonnal hagyják abba a Trump-kampány finanszírozását a párt kasszájából, és minden pénzt a kongresszusi választásokra költsenek el. A levél szerint Trump teljesen esélytelen Clintonnal szemben, és minden rá költött adomány pénzkidobás. A Politico információi szerint a pártvezetés már tervbe is vette, hogy ha Trump nem változtat kampánya stílusán, szeptember végén tényleg el fogják zárni a pénzcsapot, és nem segítik saját elnökjelöltjük megválasztását.

Közben szinte minden napra jutott egy republikánus politikus és tisztségviselő, aki bejelentette, hogy nem hajlandó Trumpra szavazni novemberben, és republikánus jelöltek választási kampányait rendszeresen nagy összegekkel támogató a pénzes donorok közül is többen jelezték, nem adnak pénzt Trump megválasztására – és néhányan közülük inkább Clintont támogatják. A republikánus vezetés közben azzal próbálja rávenni a donorokat az adományozásra, hogy biztosítja őket: pénzüket nem Trumpra fogják költeni, hanem republikánus képviselők és szenátorok választási kampányaira. A konzervatív Wall Street Journal pedig egy szerkesztőségi cikkben odáig ment, hogy javasolta Trumpnak, inkább lépjen félre, és adja át az elnökjelölti címet alelnökjelöltjének, Mike Pence-nek, ha nem tud változtatni.

Ennyi volt Trump?

Az elmúlt hetek fejleményeit látva egyre másra jelentek meg az amerikai sajtóban a Trump elnökválasztási reményeit temető cikkek, és már maga Trump is tett olyan kijelentéseket, ami arra utal, készül a vereségre. Az utóbbi fél évszázad elnökválasztásai alatt még egy jelöltnek sem sikerült behoznia olyan lemaradást, ami Clinton és Trump között kialakult az elnökjelölő gyűlések után, és megnyerni a választást. Csak 1968-ban a demokrata Hubert Humphrey és 1972-ben a republikánus Gerald Ford volt képes arra, hogy a hajrában ledolgozza hátrányát, de végül mindketten alulmaradtak ellenfelükkel szemben.

WEST BEND, WI - AUGUST 16: A Trump supporters wait to hear Republican presidential nominee Donald Trump speak at a rally on August 16, 2016 in West Bend, Wisconsin.   Darren Hauck/Getty Images/AFP / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Darren Hauck
Trump hívei várják a republikánus elnökjelölt beszédét, Wisconsinban – Fotó:Europress

Ugyanakkor az idei elnökválasztásra eddig pont hogy a kiszámíthatatlanság volt jellemző, és Trumpot az elmúlt egy évben már többször is leírták, mint esélytelen vesztest, végül mégis eljutott odáig, hogy ő legyen a republikánus elnökjelölt. Esélyei azonban mostanra már rendkívül lecsökkentek, ráadásul az időből is kezd kifutni. Bár az elnökválasztást több mint 80 nap múlva tartják, több mint 30 államban engedélyezik a korai szavazást, és sokan már október elején leadják voksukat.

Ha meg akarja fordítani a választást, Trumpnak alig pár hete maradt arra, hogy valami csodát csináljon, amire legjobb lehetősége a szeptemberben kezdődő televíziós vitákon lesz. Ha ott meglepően jó teljesítményt nyújt, talán meg tudja szorítani Clintont. De jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy egyetlen esélye, ha Clinton körül kirobban egy olyan nagy botrány, ami romba dönti a volt külügyminiszter politikai karrierjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik