Nagyvilág

Diplomáciai vihar lett abból, hogy szabad-e szexelni 12 évesekkel

A török alkotmánybíróság szerint legalábbis érdemes mérlegelni, és különbséget tenni kisebb és nagyobb gyerek közt. A svéd külügyminiszter szerint viszont ez rossz döntés, és ezt nem is titkolta. Ankarában úgy tartják, ez hülyeség, és be is kérették a nagykövetet a külügyminisztériumba.

Ausztria után Svédországgal is diplomáciai összetűzésbe került Törökország: bekérették a külügyminisztériumba a svéd nagykövetet is, miután nyílt, személyeskedésig jutó vita alakult ki egy alkotmánybírósági döntés értelmezése körül.

A Speigel című német lap beszámolója szerint az ankarai alkotmánybíróság még júliusban – 2017 januári hatállyal –megsemmisítette a büntető törvénykönyv egy passzusát, amely szerint minden, 15 év alatti személlyel folytatott aktus szexuális visszaélésnek minősül. Úgy találták, különbséget kell tenni a kisgyermekekkel és a fiatalokkal létesített kapcsolat közt. A törvénynek e szerint figyelembe kell vennie, hogy a 12-15 év közötti fiatalok tudatában vannak a szexuális együttlét jelentésének.

A török parlamentnek hét hónapja van elfogadni a döntésnek megfelelő törvénymódosítást, és az igazságügyi minisztérium jelezte, hogy időben meg is fogják alkotni, nem lesz jogi vákuum. Civil jogvédők élesen kritizálták a döntést, ami szerintük sérti a gyermekek jogait. Törökországban még mindig gyakori, hogy 14 éves lányokat férjhez adnak, vagyis a törvény módosítása ezt az elmaradott gyakorlatot legalizálná.

Hasonlóan nyilatkozott a Twitteren Margot Wallström svéd külügyminiszter, aki vasárnap azt írta: vissza kell vonni a döntést, ami engedélyezi, hogy 15 év alatti gyerekekkel szexuális kapcsolatot létesítsenek, mert a gyerekeknek több védelemre van szükségük, nem pedig kevesebbre. Wallström szavaival egyetértett a kormányfő is.

Nagyon másként látja a helyzetet Mehmet Simsek török miniszterelnök-helyettes, aki ugyancsak a Twitteren válaszolt. „Nyilvánvalóan félreinformálták. Semmi ilyen hülyeségről nincs szó Törökországban. Kérjük, ellenőrizze a tényeket” – írta. Az ankarai külügyminisztérium pedig hétfőn berendelte a nagykövetet.

Ő lesz a második EU-s követ, akinek kellemetlen beszélgetése lesz a külügyben, hiszen korábban az osztrák kollégáját is bekérették. Ennek oka, hogy a bécsi kormány tagjai immár nyíltan beszélnek arról, Törökország soha nem lehet az EU tagja, fölösleges is tárgyalni róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik