Nagyvilág

Meglépett egy észak-koreai diplomata a londoni követségről

Egy ismeretlen országban kért menedékjogot.

Disszidált egy diplomata Észak-Korea londoni nagykövetségéről – tudta meg a BBC. A férfi tíz éve élt az Egyesült Királyságban családjával, míg néhány nappal ezelőtt nem távozott egy ismeretlen országba.

A kommunista ország londoni képviselete nem reagált az üggyel kapcsolatos megkeresésekre. Egy dél-koreai lap értesülése szerint azonban már elkezdődött menekültügyi eljárása egy meg nem nevezett országban, amely nem Dél-Korea. A követség próbálkozott a diplomata hollétének felderítésével, de nem járt sikerrel – írta a JoongAng Ilbo című lap névtelen forrásra ivatkozva.

A Chatham House nevű brit külügyi kutatóintézet Ázsia-szakértője elmondta: Kim Dzsong Un rezsimje számára rendkívül nyugtalanító lehet egy magas rangú diplomata disszidálása. Az észak-koreai diplomácia számára ráadásul London rendkívül fontos város, már csak a követségen dolgozók létszámából ítélve is. A disszidens diplomata értékes információkkal szolgálhat más országoknak – mutatott rá John Nilsson-Wright.

Korábban egyébként vélhetően az észak-koreai követség munkatársai bukkantak fel egy londoni fodrászatban azt követelve, hogy vegyék le a kirakatból Kim Dzsong Un fotóját, ami alá azt írták, hogy „Béna Haj Nap” – idézi fel a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik