Nagyvilág

Lázadás lázadás hátán Kasmírban

Több száz kormányellenes tiltakozó került összetűzésbe kedden az indiai biztonsági erők tagjaival Kasmír India által ellenőrzött részén. Az összecsapásokban négyen meghaltak és legalább tizenöten megsebesültek - közölték a helyi hatóságok.

A Szrinagartól nyugatra fekvő Aripantan faluban helyiek és tisztségviselők tájékoztatása szerint a kormányerők megpróbálták megakadályozni, hogy a több száz összegyűlt falubeli kormányellenes szlogeneket skandáljon. Könnygázt vetettek be, és sörétes pisztolyokkal lőttek a tömegbe, mire a tüntetők kövekkel hajigálták a fegyvereseket. Az összetűzések fokozódásakor a biztonsági erők éles lőszert használtak a tiltakozók ellen.

A sebesültek közül hárman válságos állapotban vannak.

Miután a halálesetekről szóló hírek elterjedtek, a környékbeli falvakban több ezren vonultak utcára, és a “Szabadságot akarunk!”, valamint a “Menj haza, India!” jelmondatokat kiabálták.

Az utóbbi évek legnagyobb India-ellenes zavargásai Kasmírban azt követően robbantak ki, hogy július 8-án az indiai biztonsági erők megölték a térség egyik lázadóvezérét, Burhán Mozaffar Vánit és két harcostársát.

A keddi incidenssel 64-re emelkedett a zavargásokban életüket vesztettek száma.

India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása óta mindkét ország magának követeli Kasmírt, amelynek déli fele indiai, északi pedig pakisztáni ellenőrzés alatt áll. A két ország három háborút vívott egymással, ebből kettőt a himalájai régióért. Legutóbb 2003-ban kötöttek fegyverszünetet, de azóta is gyakoriak a villongások a kasmíri határ mentén, a muszlim többségű indiai területen pedig a hindu és a muszlim közösségek között is gyakoriak az összetűzések. A Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén élők emellett elutasítják az ott állomásozó több százezer indiai katonát, és a térség függetlenségét vagy a Pakisztánnal történő egyesülését akarják elérni.

1989 óta több mint 68 ezren vesztették életüket a fegyveres lázadásokban és az indiai hadsereg rendteremtő akcióiban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik