Nagyvilág

Kimentették az ostromlott Mádajából a szétlőtt combú kislányt

A szíriai városban fájdalomcsillapítót sem tudtak neki adni, csontjai pedig gyengék voltak az alultápláltságtól.

Kimenekítettek egy kilencéves kislányt a szíriai Madájából. A gyermeket két hete mesterlövész lőtte meg az ostromlott városban, ahol még fájdalomcsillapítót sem tudtak adni neki – tudósít az ABC News.

Ghina Wadi azért volt az utcán, mert testvérével elmentek, hogy gyógyszert vigyenek édesanyjuknak. A kislány egyszer csak lövést hallott, és éles fájdalmat érzett a combjában. A város egyetlen kórházába siettek vele. Az őt kezelő orvos elmondta: Ghina csontjai az alultápláltság miatt egyébként is nagyon gyengék voltak, de a golyó szét is roncsolta a combcsontját.

Madarak vadászszezon idején

A városban rekedt 43 ezer ember a segélyszervezetek által szállított élelmiszerre és gyógyszerre van utalva. Utoljára júniusban érkezett szállítmány. Az ABC televíziónak a helyiek elmondták: „már tudjuk, milyen a madaraknak vadászszezon idején”. Úgy tudják, a mesterlövész, aki lelőtte a kislányt, a Bassár el-Aszad oldalán harcoló libanoni Hezbollah fegyverese volt.

A helyiek napokig próbálták elérni a kormányerőknél, hogy engedjék meg, hogy elvigyék Ghinát a városból és megkapja a szükséges műtétet. A kérésüket elutasították. Eközben azonban közösségi médiakampány is indult, amelyet az Amnesty International és az ENSZ is támogatott.

Végül Ghinát Madája szélén, egy ellenőrzőpontnál átadhatták a Szíriai Vörös Félhold segélyszervezetnek. A kislányt egy fából ácsolt hordágyon vitték ki az önkéntesek. Édesanyjának megengedték, hogy elkísérje a kórházba, ahol sikeres műtéten esett át.

A kiéheztetés fegyver

Helyi orvosok szerint még tizenhárman vannak Madájában, akiket egészségügyi okokból sürgősen el kellene szállítani onnan, köztük van egy 11 éves gyermek is. A város ostroma tavaly júliusban kezdődött, azóta 86-an haltak meg éhezés, vagy olyan betegségek miatt, amelyek normális körülmények között kezelhetők lennének.

Az ENSZ közlése szerint mintegy 600 ezer ember él Szíriában ostromlott területeken, ahol a kiéheztetést fegyverként használják. Az amerikai ENSZ-nagykövet elmondta: a szíriai rezsim mindenhol hasonló taktikát alkalmaz, körbevesznek városokat, elvágják az ott élő civileket a humanitárius segélyektől és három választást hagynak nekik: éheztetik őket, lebombázzák őket, vagy megadják magukat.

Samantha Power hozzátette: nem csak a kormányerők ostromolnak lakott városokat, az Iszlám Állam 110 ezer ember lakhelyét tartja ostrom alatt Dajr ez-Zaurban, és több mint húszezer civilt vontak ostromgyűrűbe ellenzéki csoportok Fúában és Kefrajában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik