Nagyvilág

ARD: Erdogan rezsimje terrorista szervezetekkel működik együtt

A német kormány tartózkodik a török vezetés nyilvános bírálatától, pedig súlyos dolgokról van tudomásuk.

A török kormány évek óta együttműködik terrorista és iszlamista szervezetekkel a Közel- és Közép-Keleten, Recep Tayyip Erdogan tevékeny támogatásával – az ARD német köztévé értesülése szerint ez áll a német kormány egy nem nyilvános elemzésében.

A dokumentum rámutat: a török vezetés 2011 óta fokozatosan iszlamizálódott, ennek nyomán Törökország iszlamista csoportok központi platformjává vált a térségben. Ráadásul a török államfő és pártja számos alkalommal biztosították szolidaritásukról és támogatták az egyiptomi Muzulmán Testvériség mozgalmat, a palesztin Hamászt és szíriai fegyveres iszlamista ellenzéki csoportokat.

A német kormány az ellenzéki Die Linke párt frakciójának írásbeli kérdésére adott válaszában közvetlen kapcsolatba hozta a török államfőt terrorszervezettel – emelte ki az ARD arra utalva, hogy a Hamászt 2003 óta terrorszervezetként tartják számon az Európai Unióban. Ole Schröder belügyminisztériumi államtitkár egyébként azt közölte, hogy államérdekből nem teszik közzé a teljes dokumentumot.

Az ARD arra is rámutatott, hogy a dokumentum és a berlini vezetés nyilvános állásfoglalásai közt szembetűnő az ellentmondás. A német kormány a menekültválság kezdete óta tudatosan tartózkoik a törökországi politikai folyamatok bírálatáról, a kormány képviselői legfeljebb háttérbeszélgetéseken vagy utalások szintjén tettek említést a török vezetés és a militáns iszlamizmus különösen közeli kapcsolatáról.

A Merkel vezette kereszténydemokratákkal koalícióban kormányzó szociáldemokraták helytelenítették, hogy a belügyminisztérium anélkül tette közzé a hivatalos kormányzati állásfoglalásnak tekinthető választ, hogy egyeztetett volna a külügyminisztériummal. Szerintük Törökország mégiscsak egy NATO-tagország, amelynek területén német katonák állomásoznak.

A Die Linke viszont úgy véli, a kormány megtéveszti a nyilvánosságot, a török vezetést kedvező színben próbálja feltüntetni, miközben a helyzetértékelés egyáltalán nem ezt indokolná. A kormány a jelenlegi irányvonalával vétkessé válik abban, hogy Törökországban otthonra lel a fegyveres iszlamizmus – mondta Sevim Dagdelen, a baloldali párt képviselője. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik