ANKARA, TURKEY - JULY 13: Turkish Prime Minister and the leader of the Justice and Development Party (AK Party) Binali Yildirim (C) delivers a speech during AK Party's 110th provincial chairmen meeting at the AK Party headquarters in Ankara, Turkey on July 13, 2016.
 Utku Ucrak / Anadolu Agency
Külföld

A török miniszterelnök továbbra is mindenben terrorizmust lát

24.hu
24.hu

2016. 08. 16. 14:54

Gülen mozgalmának és a Kurd Munkáspártnak ugyanaz a célja Binali Yildirim szerint.

Nem a bosszú, hanem az igazság jegyében fogják felelősségre vonni a „terrorcselekmények” elkövetőit – mondta a török miniszterelnök a puccskísérlet kitervelőire, valamint a Kurd Munkáspártra utalva.

Binali Yildirim szerint a Kurd Munkáspárt nem a kurdok ügyéért küzd, hanem épp ők jelentik a problémát a kurdok számára. „A mi feladatunk, hogy felszámoljuk ezt a problémát” – jelentette ki.

Van nagyobb halál is

A kormányfő azzal vádolta mind a Kurd Munkáspártot, mind Fethullah Gülen mozgalmát, hogy olyanná akarják változtatni Törökországot, mint Szíria, Irak vagy Egyiptom. „Keményen küzdöttek azért, hogy polgárháborút provokáljanak Törökországban, amelyben aztán megmentőként bukkannának fel, és elmélyítenék a testvérharcot hazánkban” – mondta Yildirim. Szerinte a puccskísérlet utáni „társadalmi összefogás” lerombolta ezeket a terveket.

Arról, hogy az Erdogan mellett kiálló tüntetők halálbüntetést követelnek a puccskísérlet résztvevőire, Yildirim azt mondta: a halálbüntetés egyszeri dolog, az objektív és tisztességes ítélkezés viszont „nagyobb halál” számukra.

Nem lesz könnyű a különbségtétel

A Fethullah Gülen mozgalmával szembeni leszámolásról azt mondta a miniszterelnök, hogy azoknak az embereknek, akik önzetlen jótékonysági munkát végeztek, nem kell aggódniuk, azok ellen járnak el, akik ezeket az érzéseket kihasználva „nyerészkedtek és az emberekre támadtak”. Hozzátette: nem lesz könnyű megkülönböztetni a bűnösöket és az ártatlanokat.

Yildirim kijelentette: nem akarják megengedni, hogy a terrorizmus szabja meg az ország vezetésének napirendjét, a gazdaságra és a fejlődésre szeretnének jobban fókuszálni. (Anadolu)

A magyar kormányt is megkeresték

Ahhoz képest, hogy a török miniszterelnök sértetlenséget ígér az „önzetlen” munkát végzőknek, a török kormány Magyarországot is megkereste egy budapesti iskola bezáratása kapcsán, amelyről úgy vélik, hogy a puccsal vádolt hitszónokhoz kötődik. A kérést a magyar kormány nem utasította el, vizsgálják, hogy lehet-e köze az intézménynek „terrorizmushoz”. Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég egyenesen azt mondta az Indexnek, hogy Törökországban nem lát antidemokratikus folyamatokat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 29.
A főváros egyik legdrágább környéke a Duna partján épített Xlll. kerületi Marina Part. Ennek oka az, hogy kizárólag új építésű lakásokat találunk a környéken.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.