Nagyvilág

A francia kormány is megvédte a burkini betiltását

De azt is kérik az ilyen döntést hozó polgármesterektől, hogy igyekezzenek csökkenteni a feszültséget.

A francia kormány megvédte azokat az önkormányzati döntéseket, amelyek az egész testet fedő fürdőruha, a burkini betiltására vonatkoznak a strandokon, de azt kérték a polgármesterektől, hogy próbálják csökkenteni a feszültséget a közösségek között.

A csak az arcot, kéz- és lábfejet szabadon hagyó fürdőruha három városban, Cannes-ban, Villeneuve-Loubet-ban és a korzikai Siscoban is tiltólistára került, valamint Le Touquet-ban is napirenden van a betiltás. A döntés mellett azzal érveltek a polgármesterek, hogy a burkini viselése szembemegy a szekularizmus alapelvével.

A női jogokért felelős francia miniszter, Laurence Rossignol ugyancsak támogatja a tiltást, de szerinte ezt a kérdést nem lehet párhuzamba állítani a terrorizmussal. „A burkini nem valamiféle újdonság, ez a burka tengerparti verziója, és ugyanazon a logikán alapul: elrejteni a nők testét, hogy jobban irányíthassák őket” – nyilatkozta Rossignol a Le Parisiennek. Hozzátette: ez nem a burkinit viselő nők magánügye, hanem egy olyan politikai hozzáállás szimbóluma, amely ellenséges a sokszínűséggel és a női emancipációval.

Villeneuve-Loubet polgármestere, a konzervatív republikánus párt keményvonalas frakciójának tagja arról beszélt, hogy a burkini szerinte ideológiai provokáció, és a nizzai merénylet óta az emberek erre különösen érzékenyek. Majd azzal próbált érvelni, hogy az egész testet fedő fürdőruha higiéniai kérdéseket is felvet, és nehezebbé teszi a tengerből való kimentést.

A „Társaság az iszlamofóbia ellen” nevű francia szervezet panasszal élt a burkini betiltása ellen a legfelsőbb bíróságnál, amely a következő napokban hozhat döntést. A szervezet szóvivője szerint az önkormányzatok intézkedése alapvető szabadságjogokat sért és diszkriminatív a muszlim nőkkel szemben. „Ezen a nyáron hisztérikus iszlamofóbiának vagyunk tanúi a politikában, amely egymás ellen uszítja az állampolgárokat” – jelentette ki Marwan Muhhamad. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik