Nagyvilág

Aggódnak a Törökországban tárolt amerikai atomfegyverekért

Ellenséges kézbe kerülhetnek egy washingtoni kutatóintézet szerint.

Fennáll annak a kockázata, hogy terroristák vagy más ellenséges erők kezére kerülnek azok az amerikai nukleáris fegyverek, amelyeket a törökországi Incirlikben lévő légi bázison tárolnak, a szíriai határtól nem messze – figyelmeztetett a Stimson Center nevű washingtoni kutatóintézet.

A biztonságot már korábban is sokat kritizálták, de a júliusi puccskísérlet felébresztette a félelmeket a mintegy ötven atomtöltetű fegyver kapcsán. A puccskísérlet utáni megtorlás során őrizetbe vették a bázis török parancsnokát, az amerikai személyzet családjait pedig biztonsági okokból hazaköltöztették.

A kutatóintézet szerint lehetetlen, hogy az Egyesült Államok folyamatosan ellenőrzés alatt tartsa a fegyvereket egy elhúzódó törökországi polgárháború esetén. Számos információ van arra vonatkozóan, hogy a Törökországban tárolt fegyverek biztonsága egyik napról a másikra megváltozhat.

Kori Schake, a Hoover Intézet kutatója minderre úgy reagált, hogy a fegyverek „kód nélkül nem használhatóak, így engedély nélküli aktiválásuk lehetetlen”.

Az amerikai védelmi tárca jelenleg egy sokmilliárd dolláros korszerűsítési programon dolgozik. A törökországi légi bázison tárolt fegyverek biztonságának megerősítése is része a terveknek. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik