Nagyvilág

Trump szerint az amerikai sajtó korrupt és gusztustalan

Donald Trump republikánus elnökjelölt a sajtót kárhoztatta vasárnap egy sor Twitter-bejegyzésben. Főtanácsadója pedig televíziós interjúban szögezte le, hogy a kampánycsapatban minden rendben van.

Trump “gusztustalannak” és “korruptnak” nevezte az amerikai sajtót, s egyúttal a médiát okolta népszerűsége, támogatottsága zuhanásáért a közvélemény-kutatásokban.

A repubikánus elnökjelölt több Twitter-üzenetet küldött világgá vasárnap reggel és délelőtt, valamennyi általában sajtó elleni tirádákat tartalmazott, ám az egyikben kifejezetten a liberálisok “zászlóshajójaként” számon tartott The New York Times című lapot kárhoztatta. A lap ugyanis a hétvégi számában névtelen megszólalókra hivatkozva közölt riportot arról, hogy a Trump-kampány kudarcos, szétesőben van, és maga Donald Trump is küszködik. Trump “kimerült és frusztrált és még mindig zavarban van a politikai folyamattól” – idézett egy meg nem nevezett kampány-munkatársat a The New York Times.

A kudarcos The New York Times névtelen forrásokat említ és olyan találkozókról beszél, amelyek meg sem történtek. A riportjuk kitaláció. A média Hillary Clintont védelmezi!

– írta Twitter-bejegyzésében Donald Trump. Majd leszögezte:

A kudarcos New York Times, amely velem soha nem beszélt, folyvást azt állítja, hogy a tanácsadóimnak azt mondom, meg fogok változni. Ez nem igaz. Ilyet soha nem mondtam, az vagyok, aki vagyok.

Manafort: szavakon lovagolnak

Trump véleményét visszhangozta a CNN hírtelevízió vasárnapi politikai műsorában Paul Manafort, az elnökjelölt főtanácsadója is. Manafort visszautasította, hogy a Trump-kampány káoszba süllyedt volna, a The New York Times vitatott cikkét “nem korrektnek” minősítette, és kitért a szabad fegyverviselés híveinek buzdítására tett hét elejei Trump-javaslat médiavisszhangjára is.

A republikánus elnökjelölt ugyanis a hét elején félreérthetően fogalmazva arra buzdította a szabad fegyverviselés híveit, hogy lépjenek fel Hillary Clinton ellen, mert elnökként – liberális főbírák jelölésével – kieszközölné az alkotmány szabad fegyverviselést garantáló második kiegészítésének eltörlését. Mondatait egyesek úgy értelmezték, hogy Clinton-ellenes erőszakos fellépésre buzdított, s maga Hillary Clinton is fenyegetésként értelmezte őket.

Manafort szerint azonban az amerikaiak többsége – miként Donald Trump – nem erre gondolt.

Szó sem volt fenyegetésről, az alkotmány második kiegészítéséről kifejtett álláspontja arról szólt, hogy mindenkinek, akinek fontos a második kiegészítés, van oka az aggodalomra Hillary Clinton elnökségét illetően

– fogalmazott a főtanácsadó. Majd előhozta, hogy Hillary Clinton 2008-ban, amikor azt kérdezték tőle, hogy miért marad a végsőkig versenyben Barack Obamával szemben, Clinton azt fejtegette:

mindannyian emlékszünk, hogy Bobby Kennedyt júniusban, Kaliforniában meggyilkolták.

A CNN műsorvezetője erre azonnal válaszolt, s hangsúlyozta: Hillary Clinton bocsánatot kért e kommentárjáért. Paul Manafort azt is kifogásolta, hogy miközben Donald Trump hétfőn Detroitban részletes gazdaságpolitikai programot terjesztett elő, a kampányáról szóló médiajelentések nem ezzel, hanem inkább némely elletmondásos megfogalmazásával foglalkoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik