Nagyvilág

Gauck: Németország szélviharban van, de nem süllyedő hajó

Németország szélviharban van, de nem süllyedő hajó, a kancellár pedig helyesen tette, hogy a "Sikerülni fog!" (Wir schaffen das!) jelszót választotta a menekültválság gondjainak megoldásához - mondta Joachim Gauck német államfő egy vasárnapi televíziós interjúban.

Az államfő szülővárosában, a Balti-tenger partján fekvő Rostockban rögzített interjúban Joachim Gauck a ZDF országos köztelevíziónak elmondta: az ország helyzetéről a környezethez illeszkedő szóképet alkalmazva az a véleménye, hogy

Németország nem süllyedő, de még csak nem is orkánba került hajó.

Széllökések dobálnak minket, széllökések, amelyek összezavarják a társadalmat egy kicsit

– mondta Joachim Gauck a vasárnap este sugárzott interjúban.

Angela Merkel kancellár azon híres kijelentésről, hogy “Sikerülni fog!”, Németország megbirkózik a menekültek nagy számából adódó kihívással, azt mondta:

elképzelni sem szeretnék olyan kormányfőt, aki kiáll a nép elé és azt mondja, hogy nem fog sikerülni.

A kancellár helyesen járt el, de “nem vált azonnal világossá”, hogy az ország pontosan miként birkózik majd meg a kihívással, ezért a lakosság egy részében az az érzés keletkezhetett, hogy a politika nem uralja a menedékkérők beáramlásával kialakult helyzetet, holott nagyon is megmutatta, hogy meg lehet oldani gondokat – mondta a szövetségi elnök.

Csak bebeszélik a megosztottságot

Arra a kérdésre, hogy a menekültek ügye mennyire osztja meg a német társadalmat, kijelentette, hogy az embereknek

néha bebeszélik a megosztottságot, pedig az sokkal kisebb, mint a világ legtöbb országában.

Az utóbbi hetek támadásaival – a würzburgi és ansbachi, menedékkérők által elkövetett iszlamista hátterű merénylettel és a tettes idegenellenes, rasszista meggyőződésének tulajdonított müncheni vérengzéssel – kapcsolatban hangsúlyozta, hogy támogatja a kormány közbiztonságot erősítő törekvéseit, és támogatja a társadalmi integráció erősítését is, mert az is a biztonságot növeli.

A “mi német demokráciánkban” fontos mindig megtartani az egyensúlyt a szabadság és a biztonság között. Vannak ugyan “rendkívüli helyzetek, amelyek különleges reakciót igényelnek, de nem kell úgy tenni, mintha politikai világunkat állandóan veszélyeztetnék akkor erővel rendelkező emberek, akik meg tudják semmisíteni egész modellünket”, életformánkat. “Nincs ilyen helyzet” – húzta alá Joachim Gauck.

A többi között hozzátette: egyetért Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszterrel abban, hogy nem kell betiltani az egész testet elfedő muzulmán női öltözék, a burka nyilvános viselését és nem kell változtatni a kettős állampolgárság szabályain. Az ilyen “plakátra illő” követelések megjelenése sokszor a választási kampánynak tudható be – mondta a német államfő, utalva arra, hogy szeptemberben Berlinben és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban helyi törvényhozási választást tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik