Nagyvilág

Ennyire durván még nem bántak el rákos beteggel

Két évvel ezelőtt kevesebb, mint hat hónapot adtak a negyedik stádiumú tüdőrákban, és COPD-ben szenvedő Irene Olsennek az orvosok. A lányánál élő Long Island-i asszonyt életvégi hospice ellátást kapott, amit most megvont tőle a szövetségi egészségbiztosító, mert nem haldoklik elég gyorsan.

Az idős asszonynak gyógyszerekre és oxigénpalackra van szüksége, és hetente egyszer profi nővér látogatja. Mindezt eddig a Medicare fizette. Irene lánya, Dana azonban néhány napja kapott egy telefonhívást. Közölték vele, hogy mivel az édesanyja jóval túlélte azt az időt, amit az orvosok prognosztizáltak neki, kirakják a hospice programból. Nem kínáltak semmilyen alternatívát.

Az eljárás ugyan szokatlan, de teljesen legális. A Medicare szabályai szerint, hospice ellátásra csak a gyógyíthatatlan, haldokló betegek jogosultak, akiknek várhatóan fél évnél kevesebb van hátra. A szakértő szerint ugyanakkor ez inkább csak iránymutatás, semmint kötelező szabály. A westchesteri hospice-nál dolgozó Dr. Mark Fialk szerint a kérdést lehetne jóindulattal is kezelni.

Irene és Dana Olsen azonban jelenleg csak abban bízhatnak, hogy a döntés nem végleges érvényű. Vagyis a beteg asszony bármikor bekerülhet újra a programba, ha rosszabbul lesz, és elkezd a megfelelő tempóban haldokolni.

(CBS 2)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik