UK MAY
Külföld

Egy évvel is csúszhat a Brexit

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 08. 14. 12:40

A brit kormány nem áll készen a távozásról szóló tárgyalások megindítására.

 

A The Sunday Times című vasárnapi lap úgy tudja, a kabinet tagjai már jelezték a londoni pénzügyi központnak, hogy az ország a vártnál tovább maradhat az EU-ban. Theresa May miniszterelnök a várakozások szerint 2017 januárjában aktiválná a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely a közösségből való kilépést szabályozza. Onnantól számítva lesz két évük a feleknek az erről szóló tárgyalások lebonyolítására.

Noha sokan szorgalmazzák, hogy a kormányfő tartsa magát e menetrendhez, könnyen lehet, hogy nem tudja: a kinevezése után felállított két új tárca, a kilépéssel foglalkozó (Brexit-)minisztérium és a külkereskedelmi tárca nem tudja időben megkezdeni a munkát. Késleltetheti a brit kilépést a jövőre esedékes választás Franciaországban és Németországban – írta a The Sunday Times.

A lap szerint az Egyesült Királyság megvárná az 50. cikkely aktiválásával a tavaszi elnökválasztást Franciaországban és a szeptemberi parlamenti választást Németországban.

Nem lehet úgy tárgyalni, hogy nem tudjuk, kivel tárgyalunk

– idézte egyik forrását az újság. A lapnak a kabinet egyik tagja is elismerte, hogy a két választás jelent “némi fejtörést” számukra.

David Davis, a Brexit-minisztérium és Liam Fox, a külkereskedelmi tárca vezetője kinevezése után egyaránt azt mondta, hogy az Egyesült Királyság 2019 elején távozhat az EU-ból. Azonban mindkét minisztérium felállítása lassan halad, előbbiben a szükséges létszám fele, utóbbiban alig a tizede van csak meg.

Egyesek szerint a helyzet “kaotikus”, így az 50. cikkely aktiválása 2017 őszére csúszhat. A lap által idézet egyik forrás azt mondta, a két tárcánál még azt sem tudják, milyen kérdéseket kellene feltenni, amikor végre elkezdik a tárgyalásokat.

A helyzetet tovább bonyolítják a külkereskedelmi miniszter és a külügyminiszter közötti területi viták arról, hogy melyikükhöz tartoznak a brit külpolitika egyes kulcsfontosságú kérdései – értesült a The Sunday Telegraph. A lap egyébiránt nem csak Liam Fox és Boris Johnson vitáiról írt a Brexittel kapcsolatban.

Az újság idézte a Relate pártanácsadó szolgálatot, amely iránymutatást adott ki a Brexit miatt vitázó pároknak. A kalauz szerint a vitát szigorú keretek közé kell szorítani, hogy ne fajulhasson el odáig, ahonnan már nincs visszaút, és tisztázni kell, hogy melyek azok a kérdések, amelyek valóban a várható kilépéssel vannak összefüggésben, és melyek azok, amelyek valójában múltbéli konfliktusok. “Néha pedig jobb egyszerűen egyetérteni abban, hogy nincs egyetértés.”

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.