Nagyvilág

Elkapták a Los Zetas kartell egyik alapítóját Mexikóban

Őrizetbe vette a mexikói rendőrség a hírhedt Los Zetas drogkartell egyik feltételezett alapítóját, Luis Reyes Enríquezt.

Enríquezt egy razzia során, a Mexikó északi részén található Monterrey város közelében, az ország egyik legelőkelőbb lakónegyedében fogták el helyi idő szerint pénteken.

A hatóságok információi szerint a férfi irányította a Los Zetas erőszakos és kábítószeres bűncselekményekkel összefüggő tevékenységét Nuevo León és Tamaulipas államokban. Helyi médiatudósítások szerint Enríquezt a “Z-12” néven is ismerték. Enríquezt 2007-ben egyszer már letartóztatták és közel nyolc évet töltött letartóztatásban, amíg 2015 áprilisában a bíróság felmentette kábítószeres és szervezett bűnözés vádja alól. Az ügyészség azonban fellebbezést nyújtott be és a hatóságok körözést írtak ki Enríquezre.

A mexikói alvilág szereplői között is különösen kegyetlennek számító Los Zetas dezertált elitkatonákból alakult és először a Golf kartell néven ismert bűnszervezet fegyveres szervezeteként működött. Később különvált és elsősorban az ország keleti és északi részén lett aktív. Enríquezre akár 47 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik