Nagyvilág

Egy olasz város polgármestere betiltotta a menekültek utcai étkeztetését

Negyven afrikai menekültet szállítottak át az olasz hatóságok Ventimiglia olasz-francia határátkelőről Szardínia szigetére szombaton, és a következő napokban is folytatódik a menekültek áthelyezése. Ventimiglia polgármestere ezzel egyidőben

Az első negyvenfős csoport megérkezett a szardíniai Cagliari melletti Elmas repülőterére. Az afrikai férfiakat a térség befogadótáboraiban helyezik el. További negyvenöt menekültet vasárnap szállítanak Cagliariba, majd egy újabb csoportot csütörtökön Algheróba. A menekülteket Ventimigliából autóbusszal Genovába viszik, innen pedig repülővel utaztatják Szardínia szigetére.

Ugo Cappellacci, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) szardíniai koordinátora tiltakozott a menekültek áthelyezése ellen. Kijelentette, hogy ezúttal nem a tengerből kimentett emberek befogadásáról van szó, hanem

a hatóságok egyszerűen “kiteszik” a menekülteket Szardínia szigetére, ahonnan nem tudnak továbbmenni.

Az olasz határon a Franciaországba való átjutásra már több mint egy éve várakozó menekültek Olaszország más részeibe való áthelyezéséről Franco Gabrielli olasz országos rendőrparancsnok döntött.

Pénteken ötven menekültet toloncoltak vissza a francia hatóságok Olaszországba, őket dél-olaszországi táborokba vitték.

Ventimigliában, az olasz vöröskereszt működtette táborban 650 menekült tartózkodik, további 300-an egy másik konténertáborban vannak elhelyezve. Ezenkívül a város környékén is több csoportban telepedtek le a szabad ég alatt.

Enrico Ioculano, a város polgármestere fertőzésveszélyre hivatkozva szombaton betiltotta a menekültek közötti utcai ételosztást. A táborokon kívül a No Borders nemkormányzati szervezet aktivistái visznek ételt a menekülteknek.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik