Nagyvilág

Megölték az Iszlám Állam egyik vezetőjét

A terrorszervezet afganisztáni és pakisztáni vezetőjét egy amerikai drón ölte meg. Ezt az afgán nagykövet üzente Pakisztánnak.

Az afgán nagykövet, Omar Zakhilwal azt nyilatkozta, hogy meg tudja erősíteni, hogy az Iszlám Állam egyik vezetője, Háfiz Szaed Khán meghalt egy amerikai drón támadásban július 26-án Afganisztánban.

Az amerikai védelmi minisztérium egy illetékese nem sokkal később megerősítette a közlést. Egyetértőleg nyilatkozott arról is, hogy a támadás Kotnál történt az említett időpontban.

Az afgán haderő július 26-án már beszámolt arról, hogy felszámolták az Iszlám Állam támaszpontját a keleti tartományban. Jelezték azt is, hogy a környéken folyó összecsapásokban elesett Szaid Emarati, a terrorszervezet Nangarhar tartományért felelős katonai parancsnoka.

Háfiz Szaed Hán korábban a közel-keleti Iszlám Államnak hűséget esküvő pakisztáni tálib csoport tagja volt. Haláláról már előzőleg is jelentek meg értesülések, de ezeket mindeddig nem erősítették meg.

A dzsihadista vezető halálhíre csapást jelent az Iszlám Állam terjeszkedésére csakúgy, mint a szélsőséges iszlamista szervezet afganisztáni és pakisztáni szárnyára.

(Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik