Nagyvilág

Kincsvadászok Lengyelországban keresik a náci aranyvonatot

aranyvonat (Array)
aranyvonat (Array)
Az aranyvonat létére utaló bizonyítékok teljes hiánya ellenére megkezdik az ásatásokat Lengyelországban, az alsó-sziléziai Bagoly-hegységben, ahol egy lengyel és egy német kincsvadász a nácik által összerabolt kincsekkel teli állítólagos szerelvényt gyanítja.

Piotr Koper lengyel és Andreas Richter német amatőr történész 35 fős keresőcsapata pénteken kezdte meg az ásás előkészítését a Wroclaw és Walbrzych közti vasútvonal 65-ös kilométerkövénél. Elkerítették a területet, és hozzáláttak a föld elegyengetéséhez, a fák kivágásához. Az ásást augusztus 16-án tervezik megkezdeni, és már két napon belül eredményt várnak. A munkát az interneten élőben közvetítik.

Az állítólagos aranyvonatot rejtő feltételezett alagutat “magánvállalkozásban” akarja feltárni a kincsvadászpáros, mivel a szakértői vizsgálatok nem igazoltak semmiféle hasonló objektumot a mélyben, ezért sem állami, sem önkormányzati szervezetek nem vesznek részt a keresésben.

Koper és Richter egy éve jelentette be, hogy egy haldokló egykori náci katonától megtudták a második világháború végén a visszavonuló németek által állítólag a föld alá rejtett, szerte Európából összerabolt kincsekkel teli szerelvény helyét.
A kincsvadászok szóvivője, Andrzej Gaik azt mondta lengyel újságíróknak, hogy Koper és Richter tisztában van az elmúlt hónapokban végzett tudományos vizsgálatok negatív eredményével, de ez sem tántorítja el őket, “teljes mértékben bíznak abban, hogy megtalálják az elveszett vonatot”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik