Nagyvilág

Csendben készülnek Fidel Castro kilencvenedik születésnapjára

Már a kubaiak körében sem egyértelmű a volt elnök megítélése – sokan a kapitalizmus felé kacsintgatnak, de a szociális hálót nem adnák fel.

Szombaton lesz kilencvenéves Fidel Castro, aki 2006-ig vezette Kubát, majd megromlott egészségi állapota miatt átadta testvérének a hatalmat. Kuba azóta nagyon megváltozott – mutat rá az AP hírügynökség. Az emberek százezrei fogtak magánvállalkozásokba, házakat, autókat adnak-vesznek, mobiltelefonokon böngészik az internetet.

A szigetország legfontosabb szövetségesének, Venezuelának megroppant a gazdasága, így Kuba elesett az olcsón kapott olajtól. A turizmusba próbálnak kapaszkodni, amiben segíthet az Egyesült Államokhoz való közeledés – augusztus 31-től már a kereskedelmi repülőjáratok is újra elindulhatnak a két ország közt. A mostani fiatalok már jóval több információhoz jutnak a világ többi részéből, mint évtizedekkel korábban, így teljesen másképp látják, hogy mit kellene kezdeni az országgal és saját magukkal.

Mindezek fényében Fidel Castro megítélése sem egyértelmű. A kormány, és az őket támogatók azt hangoztatják, hogy szociális biztonságot teremtett, az embereknek ingyenes lakhatás, oktatás és egészségügyi ellátás jár. Arról már kevesebb szó esik, hogy az amerikai embargóval sújtott gazdaság romokban hever, és külföldi segélyeken múlik az ország sorsa.

Castro már a nyolcvanadik születésnapját is a betegágyában ünnepelte, friss újsággal a kezében fényképezték, hogy megmutassák, hogy még él. A kilencvenedik születésnapra csendben készül a kormány, nem lesznek nagygyűlések és felvonulások, nem hívnak meg látogatásra külföldi vezetőket. A minisztériumok kisebb kamarakoncertekkel, fotókiállításokkal készülnek a volt elnök tiszteletére, a legnagyobb esemény egy gyermekkórus-találkozó lesz.

Egyelőre azt se tudni, részt vesz-e Fidel Castro valamelyik rendezvényen. Utoljára áprilisban tűnt fel a nyilvánosság előtt, amikor a kommunista párt kongresszusának záróbeszédét tartotta. „Lassan kilencven éves leszek, ilyesmi még nem fordult velem elő” – mondta ironikusan. „Lassan olyan leszek, mint bárki más. Mindannyiunknak lejár az ideje, de a kubai kommunizmus eszméje megmarad” – jelentette ki.

Kérdés, hogy ez valóban így van-e, mikor egyre többen vannak, akik nyíltan vallják magukat kapitalistáknak, és azt mondják, az idő bebizonyította, hogy Castro gazdasági elképzelései nem működnek. Mások viszont az alacsony bűnözési rátát, az oktatásba, egészségügybe, kultúrába és sportba tett társadalmi befektetést méltatják, és azt, hogy a rendszer mindenek elé helyezi a család fontosságát. Egy 49 éves énekesnő, Marisel Avila az AP-nek azt mondta: „a forradalomban sok tévedés volt, de a kubaiak hisznek Fidelben, mert eszméi bölcsek”. Hozzátette: fel kell emelni az ország gazdaságát, anélkül, hogy eladnák önmagukat és megtagadnák a történelmüket. „De nem élhetünk a múltban” – ismerte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik