Nagyvilág

Iszonyú durvát mondott a Fülöp-szigetek elnöke az amerikai nagykövetre

Ki is tört a diplomáciai balhé.

Komoly diplomáciai botrányt okozott a Fülöp-szigetek elnöke, aki elképzelhetetlenül durva hangnemben kelt ki egy tévébeszédben az országban állomásozó amerikai nagykövet, Philip Goldberg ellen. Washingtonban a Fülöp-szigetek követségének ügyvivőjét is bekérették Rodrigo Duterte szavai nyomán.

Az elnök még múlt pénteken tartotta meg beszédét, amelyben egyszercsak átváltott a helyi tagalog nyelvre, hogy a következő kiszólást tegye: „Mint tudják, harcban állok John Kerry nagykövetével. Azzal a buzi nagykövetével, hogy a kurva anyját. Nagyon berágtam rá.”

A 71 éves Dutertére egyébként meglehetősen jellemző az ilyesmi. Májusban földcsuszamlásszerű győzelemmel került hatalomba, miután kampányában politikai ellenfeleitől a pápáig mindenkit hasonló stílusban gyalázott.

Az amerikai nagykövettel még az elnökválasztási kampányban került konfliktusba. Goldberg akkor élesen kikelt az ellen, hogy Duterte azzal „viccelődött”, hogy ő is megerőszakolta volna azt a „csinos” ausztrál misszionáriust, akit 1989-ben megerőszakoltak és megöltek egy börtönlázadás során. Duterte szerint az amerikai nagykövet azzal, hogy az ő kijelentését kritizálta, beleavatkozott az elnökválasztásba.

A Fülöp-szigetek külügyi szóvivője szerint a diplomáciai csörte ellenére szoros marad a kapcsolatuk az Egyesült Államokkal, amellyel régóta fennálló katonai együttműködésük is van. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik