Nagyvilág

Aleppó: nyílt levelet írtak az orvosok Obamának

obama, merénylet (obama, merénylet)
obama, merénylet (obama, merénylet)

Nyílt levélben fordult Barack Obama amerikai elnökhöz a heves ostrom alatt álló, humanitárius katasztrófa fenyegette Aleppó néhány orvosa, és azonnali beavatkozást követelt az Egyesült Államoktól.

Nem segítenek már a könnyek, az együttérzés és az imák sem, az ön cselekedeteire van szükségünk

– írták a levélben, amelyet a szíriai felkelők kezén lévő Kelet-Aleppóban továbbra is praktizáló, mindössze harmincöt orvos közül tizenöt írt alá.

Az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az állandó ellátást biztosító “folyosó” nélkül tovább fog terjedni az éhínség, és hamarosan a kórházak készletei is teljesen leapadnak. Az orvosok drámai képet festettek Aleppó egészségügyi intézményeiről.

Az fáj nekünk a legjobban, hogy arról kell döntenünk, ki maradhat életben és kinek kell meghalnia. Néha kisgyerekeket hoznak be hozzánk, akiknek olyan súlyosak a sebesüléseik, hogy előre kell vennünk (az ellátáskor) azokat, akiknek jobbak a túlélési esélyeik.

– írták az orvosok.

Hozzátették, orvosként meg kellett élniük, ahogy számos páciensük, barátjuk és kollégájuk erőszakos és kínokkal kísért halált halt. Emlékeztettek arra, hogy egy két héttel ezelőtti robbanás következtében megszűnt az egyik kórház újszülöttosztályán az egyik inkubátor oxigénellátása. Négy újszülött meghalt.

Az Obamának címzett levélben arra panaszkodtak az orvosok, hogy az Egyesült Államok részéről “semmilyen erőfeszítést nem láttak arra vonatkozóan, hogy megszűnjön az ostrom, vagy hogy felhasználta volna befolyását arra, hogy a harcoló feleket a civilek védelmére ösztönözze”. Arra biztatták az amerikai elnököt, hogy mutassa meg, “a szíriai nép barátja”.

A közel-keleti ország második legnagyobb városa 2012 óta megosztott, nyugati felét a szíriai hadsereg, keleti részét felkelőszervezetek tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők július végén teljesen körbezárták Aleppó felkelők kezén lévő kerületeit.

A felkelők állításuk szerint a hétvégén áttörtek a kormányerők állásain a város déli részén. Damaszkusz erői később közölték, hogy visszafoglalták az elvesztett területeket és ismét körbezárták ellenségeiket. A felkelők ezt tagadják.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik