Nagyvilág

A törökök vízummentességért cserébe változtatnának a terrorellenes szabályaikon

Törökország EU-nagykövete, Selim Yenel úgy fogalmazott:

nagyon nehéz megváltoztatni a törvénykezést, de nem zárkózunk el teljesen. Mindaddig, amíg az effajta módosítások nem csorbítják a terrorizmus elleni harcot, lehet szó bizonyos megfogalmazásbeli változtatásokról.

A menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodásban az EU vállalta, hogy felgyorsítja a vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. A vízummentességhez azonban a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie, a többi között módosítania kell a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat, ezt azonban Ankara eddig elutasította. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a török állampolgárok szabad beutazását lehetővé tevő rendelkezést.

A múlt havi törökországi sikertelen puccskísérlet nyomán rengeteg embert, így újságírókat és egyetemi tanárokat is őrizetbe vettek éppen a “terrorizmus” elleni fellépés ürügyén. Az unió szervezet számára ezért most különösen fontos, hogy Ankara változtassa meg a “terrorizmus” definícióját, hogy ne lehessen ennek alapján visszaélni a hatályos jogszabályokkal, például akadémikusokat, újságírókat letartóztatni.

Csakhogy az utóbbi időben Ankara is bekeményített. Ömer Celik, az európai uniós ügyek török minisztere kedden arra figyelmeztette Brüsszelt: felfüggeszti a menekültügyi egyezmény végrehajtását, amennyiben az unió nem közöl időpontot a vízumkötelezettség megszüntetésére. Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban maga is jelezte: semmissé válik a menekültügyi megállapodás, ha az EU nem teljesíti az abból fakadó kötelezettségét, nevezetesen a vízummentesség megadását a török állampolgároknak.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik