Nagyvilág

42 millió forintnyi kenőpénzzel kapták rajta az ukrán bírót

Rajtakaptak egy ukrán bírót 150 ezer dollár (csaknem 42 millió forint) kenőpénz elfogadása közben, de nem vették őrizetbe mentelmi joga miatt – közölte szerdán a korrupcióellenes hivatal ügyésze, bírálva a vesztegetés elleni fellépés jelenlegi ukrán rendszerét.

“A nemzeti korrupcióellenes hivatal nyomozói rajtacsípték kedden a Kijev Dnyiprovszki nevű városrészében dolgozó Mikola Csausz bírót, amint 150 ezer dollár csúszópénzt fogad el” – írta Nazar Holodnickij ügyész Facebook-oldalán. Közzétett egy fotót is a művelet során lefoglalt pénzkötegekről.

Az ügyész elmondása szerint ezért a bűncselekményért akár 12 év börtönbüntetés is kiszabható.  Hozzátette azonban, hogy Csauszt nem vehették őrizetbe, mert bíróként mentelmi joggal rendelkezik, és letartóztatásáról egyedül a parlament dönthet. A törvényhozás azonban “jelenleg nyári szabadságát tölti, ezért nem tudja gyorsan kivizsgálni az ügyet, és beleegyezését adni a letartóztatáshoz” – írta Holodnyicki.

“Úgy véljük, hogy törvény elé idézésükben a legnagyobb akadályt a túlságosan régi jogrendszer jelenti, amely továbbra is védelmet nyújt az +érinthetetlenek+ kasztjának” – tette hozzá.

A korrupció komoly probléma Ukrajnában. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hónapokkal ezelőtt felfüggesztette pénzügyi támogatását egyebek között azért, mert nem történt előrelépés a korrupció elleni küzdelemben az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik