Nagyvilág

Véget ért a világ leghosszabb éhségsztrájkja

Az indiai Irom Sarmila Csanu 16 éven át tiltakozott egy törvény ellen.

Indiában a fegyveres erőknek különleges jogkörei vannak, felhatalmazás nélkül is letartóztathat embereket, bizonyos helyzetekben emberek agyonlövése is engedélyezett – jelentette a BBC brit közmédia és az AP hírügynökség egy jogvédőre hivatkozva. Ez a törvény több indiai államban érvényben van, Manipuron kívül például a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén.

Sarmila azért kezdett éhségsztrájkba, mert katonák 2000-ben e törvény alapján agyonlőttek tíz civilt Manipurban. A jogvédő aktivista az elmúlt 16 év legnagyobb részét kórházban töltötte hatósági őrizet alatt. Több mint egy évtizeden át az orrán át, egy csövön kényszerrel táplálták gyógyszerekkel, gyermektápszerrel. Becslések szerint csak ez hetente legalább 500 dollárjába került a manipuri kormánynak.

A nőt rendszeresen feljelentették azzal a váddal, hogy öngyilkosságot akar elkövetni. Az illetékes bíróság emiatt kéthetente beidézte, rendre megalapozottnak találta a vádat, és úgy rendelkezett, hogy az őrizetben kell maradnia. Egyszer, két éve, elutasították a vádat, akkor  szabadon engedték, de két nappal később ismét őrizetbe vették, mert folytatta az éhségsztrájkot.

Sarmila júliusban előre közölte a bírósággal, hogy most felhagy az éhségsztrájkkal és független jelöltként indul a közelgő parlamenti választásokon Manipur szövetségi államban. Bejelentése alapján elrendelték szabadlábra helyezését. Sarmila tiltakozásával világhírűvé vált, az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet pedig “lelkiismereti fogolynak” minősítette, aki ezáltal anyagi támogatásra volt jogosult az AI által alapított segélyalapból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik