Nagyvilág

Reklámkampánnyal rettentenék el a menedékkérőket a tengeri átkeléstől

Az olasz belügyminisztérium és a Nemzetközi Migrációs Szervezet akciója a veszélyekre hívja fel a figyelmet.

Közös kampányt indított az olasz belügyminisztérium és a Nemzetközi Migrációs Szervezet annak érdekében, hogy eltántorítsák a menedékkérőket a kockázatos tengeri átkeléstől.

A kampánnyal azokat a főként fiatal afrikaiakat célozzák, akik a kilátástalan nyomor elől indulnak útnak, de kevés reményük van arra, hogy megkapják a menedékjogot Európában. 15 országban tévé- és rádióhirdetésekben, valamint a Facebookon teszik közzé a hirdetéseket, melyekben Olaszországba érkezett menedékkérők osztják meg az embercsempészekkel kapcsolatos rémtörténeteket.

Egy férfi sírva meséli el, hogyan vették ki a kezéből kisgyermekét, amikor egy hajóra terelték Líbiában. Egy fiatal nő pedig arról beszél, hogy hónapokra letartóztatták, miután épphogy megmenekült attól, hogy megerőszakolják.

A „Figyelj, testvér!” szlogennel futó kampányra másfél millió eurót költ Olaszország. A belügyminiszter elmondta: a Líbián keresztül útra kelőket egyre nagyobb számban éri erőszak, és a tengeri átkelés során is egyre több a haláleset, idén már több mint háromezren vesztek a tengerbe.

Egy menekülteket segítő szervezet önkéntes koordinátora elmondta: létfontosságú, hogy az embereket megfelelően tájékoztassák minden veszélyről, ami leselkedik rájuk, ugyanakkor azért is meg kellene mindent tennie Európának, hogy felszámolja ezeket a veszélyeket – az emberek biztonságos humanitárius folyosókon keresztül menekülhessenek a diktatúrák és az éhezés elől.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet római irodájának vezetője rámutatott: a menedékkérők között szájról szájra terjednek az információk, de a veszélyekről sokszor nem tájékoztatják egymást, azért, mert az emberek nem könnyen osztják meg egymással, ha baj éri őket. Federico Soda szerint nagy az útnak indulókon a nyomás, hogy sikerrel járjanak, főleg ha családjuk nagy anyagi áldozatot hozott azért, hogy elindulhassanak.

Az olasz belügyminisztérium szóvivője szerint a kampánnyal az embercsempészek által terjesztett félrevezető információkat is árnyalni szeretnék. (Deutsche Welle)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik