Külföld

Több együttműködést várnak a Facebooktól a német bűnüldözők

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 08. 08. 20:02

Érdekes módon pont a rendőrszakszervezet vezetője nem látja értelmét a közösségi oldalak megregulázásának.

Németországban mind a hatóságok, mind a politikusok azzal vádolják a Facebookot, hogy nem tesznek eleget az információkéréseknek, és nem működnek együtt. A kérdést törvénnyel próbálnák rendezni, amely különösen a terrorista cselekedetekre összpontosít, de szakértők kételkednek ennek hatásosságában.

A merényletek elkövetői különösen szívesen használják a közösségi oldalakat. Az ansbachi merénylőnek például hat regisztrációja is volt, az egyikkel például álnéven terjesztette az Iszlám Állam propagandáját. De annak a 17 éves afgán fiúnak, aki baltával támadt egy vonat utasaira Würzburg közelében, szintén több fiókja volt. A bűnelkövetők közösségi oldalai jelentős információforrásként szolgálnak a hatóságoknak – segítenek az esetleges bűntársak nyomára akadni, megérteni a motivációkat, vagy megtudni, hogy lehet-e újabb támadásokra számítani.

A jó szándékon múlik

Az elmúlt három év során a Facebook 300 ezer megkeresést kapott a nyomozóhatóságoktól, ebből 16 ezer Németországból jött. Az utóbbiak 37 százalékát azonban válaszra sem méltatták. A német bűnügyi nyomozó szövetség elnöke szerint a válaszadás teljes egészében a Facebook „jó szándékán” múlik, csak akkor kapnak gyors választ, ha öngyilkos merényletekről, lövöldözésekről, terrorfenyegetésről van szó.

Abban minden németországi párt politikusai egyetértenek, hogy változtatni kell a helyzeten. A bajor belügyminiszter szerint például biztosítani kellene, hogy az oldalak üzemeltetőinek legyenek helyi munkatársaik, akik gyorsan feldolgozzák az adatigényléseket. Ugyanakkor a Facebook amerikai üzemeltetői azt állítják, hogy ők teljes mértékben együttműködnek, egyszerűen vannak olyan adatigénylések, amelyek jogilag annyira alátámasztatlanok, hogy nem tudnak velük mit kezdeni.

Az időjárást is törvénnyel szabályoznák

A Német Rendőrszakszervezet szövetségi elnöke nem látja súlyosnak a problémát. Azt mondta: az elutasítások nagy része abból fakad, hogy a helyi rendőri szervek kevéssé ismerik a nemzetközi jogi kommunikáció szabályait. Egyébként sokszor az elkövetők nyilvános profilja is épp elegendő információval szolgál – tette hozzá.

Rainer Wendt elmondta azt is, hogy szerinte a Facebook túl gyorsan növekedett az elmúlt néhány évben, és ehhez nincs elég alkalmazottja, ugyanakkor a vállalaton belül elsősorban a bevételszerző tevékenységre összpontosítanak, például a hirdetések kezelésére, a hatóságokkal való együttműködés hátrébb van a sorban. Szerinte a közösségi oldalak törvényekkel való megregulázásának azért sincs sok értelme, mert nem történne semmi, ha a Facebook megsérti a szabályozást. „A német politikusok az időjárást is törvénnyel szabályoznák” – mondta nevetve. (Deutsche Welle)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.