Nagyvilág

Több együttműködést várnak a Facebooktól a német bűnüldözők

Érdekes módon pont a rendőrszakszervezet vezetője nem látja értelmét a közösségi oldalak megregulázásának.

Németországban mind a hatóságok, mind a politikusok azzal vádolják a Facebookot, hogy nem tesznek eleget az információkéréseknek, és nem működnek együtt. A kérdést törvénnyel próbálnák rendezni, amely különösen a terrorista cselekedetekre összpontosít, de szakértők kételkednek ennek hatásosságában.

A merényletek elkövetői különösen szívesen használják a közösségi oldalakat. Az ansbachi merénylőnek például hat regisztrációja is volt, az egyikkel például álnéven terjesztette az Iszlám Állam propagandáját. De annak a 17 éves afgán fiúnak, aki baltával támadt egy vonat utasaira Würzburg közelében, szintén több fiókja volt. A bűnelkövetők közösségi oldalai jelentős információforrásként szolgálnak a hatóságoknak – segítenek az esetleges bűntársak nyomára akadni, megérteni a motivációkat, vagy megtudni, hogy lehet-e újabb támadásokra számítani.

A jó szándékon múlik

Az elmúlt három év során a Facebook 300 ezer megkeresést kapott a nyomozóhatóságoktól, ebből 16 ezer Németországból jött. Az utóbbiak 37 százalékát azonban válaszra sem méltatták. A német bűnügyi nyomozó szövetség elnöke szerint a válaszadás teljes egészében a Facebook „jó szándékán” múlik, csak akkor kapnak gyors választ, ha öngyilkos merényletekről, lövöldözésekről, terrorfenyegetésről van szó.

Abban minden németországi párt politikusai egyetértenek, hogy változtatni kell a helyzeten. A bajor belügyminiszter szerint például biztosítani kellene, hogy az oldalak üzemeltetőinek legyenek helyi munkatársaik, akik gyorsan feldolgozzák az adatigényléseket. Ugyanakkor a Facebook amerikai üzemeltetői azt állítják, hogy ők teljes mértékben együttműködnek, egyszerűen vannak olyan adatigénylések, amelyek jogilag annyira alátámasztatlanok, hogy nem tudnak velük mit kezdeni.

Az időjárást is törvénnyel szabályoznák

A Német Rendőrszakszervezet szövetségi elnöke nem látja súlyosnak a problémát. Azt mondta: az elutasítások nagy része abból fakad, hogy a helyi rendőri szervek kevéssé ismerik a nemzetközi jogi kommunikáció szabályait. Egyébként sokszor az elkövetők nyilvános profilja is épp elegendő információval szolgál – tette hozzá.

Rainer Wendt elmondta azt is, hogy szerinte a Facebook túl gyorsan növekedett az elmúlt néhány évben, és ehhez nincs elég alkalmazottja, ugyanakkor a vállalaton belül elsősorban a bevételszerző tevékenységre összpontosítanak, például a hirdetések kezelésére, a hatóságokkal való együttműködés hátrébb van a sorban. Szerinte a közösségi oldalak törvényekkel való megregulázásának azért sincs sok értelme, mert nem történne semmi, ha a Facebook megsérti a szabályozást. „A német politikusok az időjárást is törvénnyel szabályoznák” – mondta nevetve. (Deutsche Welle)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik