Nagyvilág

Rijád tagadja, hogy Szaúd-Arábiából irányították volna a németországi merénylőket

Nem Szaúd-Arábiából tervelték ki a Würzburgnál és Ansbachban júliusban végrehajtott támadásokat - közölte hétfőn Rijádban a szaúdi belügyminisztérium szóvivője a Spiegel Online német hírportál beszámolója szerint.

Manszúr al-Turki, a szaúdi belügyi tárca szóvivőjének közleménye szerint a támadások ügyében a német hatóságokkal együttműködésben indított nyomozás adatai alapján nem tartózkodnak Szaúd-Arábiában a tetteseket mobiltelefonos alkalmazás révén irányító “felbujtók”.

A szóvivő szerint kétséget kizáró módon megállapították, hogy csak az egyik támadó állt kapcsolatban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy hívével, és ő sem Szaúd-Arábiában, hanem az IÁ ellenőrzése alatt álló szíriai vagy iraki területeken tartózkodik.

A szaúdi szál onnan ered, hogy egy szaúd-arábiai telefonszámmal regisztrált egy közösségi hálózaton, amelyen keresztül kommunikált a merénylővel.

Az eddig kiszivárgott adatok alapján a würzburgi támadás bizonytalan személyazonosságú – 17 éves afgán menedékkérőként regisztrált – elkövetője és az ansbachi merénylet 27 éves elutasított szíriai menedékkérő tettese egy azonnali üzenetküldő szolgáltatás révén többször kapcsolatba lépett az IÁ-hoz köthető emberekkel.

A partnerek mindkét esetben tanácsokkal látták el és buzdították a merénylőt, és megígérték, hogy a támadás után eljuttatják az IÁ-nak az előre rögzített videóját, amelyben hűséget esküdött a dzsihadistáknak.

A partnerek több telefonszámot, köztük szaúd-arábiai számokat használtak. Azt nem tudni, hogy az IÁ tagjai, esetleg magas rangú vezetői vagy a dzsihadista mozgalom szimpatizánsai voltak-e.

A Spiegel Online beszámolója szerint a szaúdi kormány hangsúlyozza, hogy továbbra is támogatja a német hatóságokat és minden információt megoszt velük, hogy minél hamarabb kiderítsék, kik voltak a merénylők felbujtói. Szaúd-Arábia berlini nagykövete a hírportálnak nyilatkozva kiemelte, hogy az IÁ nemcsak “Közép-Európában”, hanem Szaúd-Arábiában is “akut veszély”, és a rijádi vezetés minden eszközzel fellép ellene.

A Spiegel Online kiemelte, hogy Rijád állásfoglalása szokatlan, mert a szaúdi hatóságok rendszerint hallgatnak, amikor felmerül a gyanú, hogy a sivatagi királyságból támogatnak vagy finanszíroznak terrorcselekményeket.

Német részről nem közöltek részleteket a nyomozás állásáról és a szaúd-arábiai hatóságokkal kezdett együttműködésről. A szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Tobias Plate a hétfői berlini kormányszóvivői tájékoztatón csupán annyit mondott, hogy az együttműködés rendkívül hasznos. A Spiegel Online szerint a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) rijádi munkatársa és a szaúdi biztonsági szervek képviselői már több megbeszélést tartottak.

A Würzburgnál július 18-án történt támadásban 5 ember, a július 22-én Ansbachban végrehajtott robbantásos merényletben 15 ember sebesült meg. A würzburgi merénylővel végeztek az elfogására érkezett rendőrök, az ansbachi támadó a robbanásban életét vesztette. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik