Nagyvilág

Magyar alsógatyát kapnak a svájci katonák

Hárommillió frank értékben rendel a svájci hadsereg katonai alsónadrágokat – olívazöld férfialsónadrágot és női alsókat egy indiai és két svájci cégtől – írja a Népszabadság a Neue Zürcher Zeitungra hivatkozva. Az értesülés szerint a két svájci vállalkozás közül az egyik Magyarországon, a másik pedig Bulgáriában gyártat. A Magyarországon tevékenykedő cég egy pécsi ruhaipari vállal­kozás.

A lap értesüléseit a társaság illetékesei nem kommentálták. A Népszabadság információi a hallgatagság oka az lehet, hogy az anyavállalat még nem írta alá a megrendelésről szóló szerződést a svájci Armasuisse-szel, a katonaságot ellátó szövetségi hivatallal. Az Armasuisse szóvivője annyit elárult, hogy a hárommilliós megrendelésből kétmilliót egy kalkuttai vállalkozás kapott, a maradék egymillión pedig egy Bulgáriában dolgoztató svájci beszállító, illetve a pécsi vállalkozás fog osztozni.

A beszállító cégeknek meg kell felelniük a helyi munkaügyi, illetve környezetvédelmi előírásoknak, továbbá legalább az adott országban meghatározott minimálbért ki kell fizetni a munkásaiknak. Ennek a feltételek betartására azért is külön figyelnek, mert négy évvel ezelőtt komoly botrány kerekedett abból, hogy a svájci hadsereg egy másik indiai ruhaipari beszállítója rossz körülmények között dolgoztatta a munkásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik