Japanese Emperor Akihito delivers his opening address for the extraordinary Diet session at the National Diet in Tokyo on August 1, 2016. / AFP PHOTO / TORU YAMANAKA
Külföld

Lemondana a trónról a japán császár

24.hu
24.hu

2016. 08. 08. 08:16

Ritkaságnak számító videóüzenetet intézett népéhez Akihito, Japán császára. A 82 éves uralkodó bejelentette, hogy kész lemondani a trónról, mivel aggódik, hogy kora és egészségi állapota miatt egy napon már nem lesz képes ellátni teendőit. A felvételt vasárnap készítették a császári palotában, és hétfőn, helyi idő szerint délután sugározták.

A császár lemondását jelenleg nem szabályozza törvény, ezt távozása előtt még meg kell alkotnia a parlamentnek.

Akihitót fia, az 56 éves Naruhito koronaherceg követheti a trónon. Utána viszont érdekes helyzet állhat elő, hiszen a trónörökösnek nincs fia, vagyis megszakad a férfijogú öröklési rend. Ahhoz, hogy az egyenesági öröklés fennmaradjon, módosítani kell a szabályokat, amelyek ma kizárják a nőági öröklést. Ha ezt megteszik, Naruhito után így lánya, Aiko hercegnő léphet trónra. Ha nem, akkor Akihito második fia, az 50 éves Fuhimoto, illetve az ő fia, a még csak 9 éves Hiszahito következik a trónutódlásban.

A japán császárt évszázadokon keresztül Földre szállt istenként tisztelték, hiszen az uralkodócsalád a legenda szerint Amateraszu napistennő leszármazottja. Az isteni származásról a második világháborús vereség után kényszerült lemondani az isteni eredetről, de továbbra is feltétlen tiszteletnek örvend. A nyilvánosság előtt csak ritkán jelenik meg, politikai hatalmat nem gyakorol.

Véghet ér a béke kora

A császár lemondásával a hagyományos japán időszámítás szerint egy korszak is véget ér. A korszakokat a császárok uralkodása alapján számítják, majd az uralkodó halála után őket magukat is a korszak nevén emlegetik. Akihito apját, Hirohito császárt például ma már Sóva névvel illetik, akárcsak a korszakot, amelyben uralkodott (az 1926 és 1989 közti éveket).

Ha Akihito meghal vagy lemond, véget ér a jelenlegi korszak, a Heiszei is, amelynek jelenleg 28. évében járunk. A szó jelentése némileg bonyolult, klasszikus kínai filozófiai művekből származik, de közkeletű jelentése „béke mindenütt”. Ez akár szimbolikus – és egyben ijesztő – is lehet, hiszen a modern világ valóban évtizedek óta békében él, és Akihito távozásával ez a kor érhet véget.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.