Nagyvilág

Juncker a józan ész nevében üzent Orbánnak

Az Európai Bizottság elnöke szerint közösen fellépve "sokkal jobb lapjaink vannak".

A menekültek uniós tagországok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer alapján “kevesebb menekültet” befogadó államok tegyenek többet az uniós külső határok védelméért. Ezt válaszolta Jean-Claude Juncker a német Der Tagesspiegel című lapnak, amikor arról kérdezték, félretette-e a kötelező kvóták ügyét a kelet-európai tagállamok ellenállása miatt.

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a “kvótaszabályozás” a szolidaritás elvén alapul és azt szolgálja, hogy a Földközi-tengernél fekvő tagállamok ne maradjanak magukra a “menekültdrámával”. Brüsszel a “szerződések őreként” köteles gondoskodni a hatályos uniós jogszabályok érvényesítéséről.

A brüsszeli testület vezetője jelezte, nem rugaszkodott el a valóságtól, tudja, vannak kulturális különbségek a hagyományos bevándorlási célországok és az idegen és az új jelenségével csak lassanként szembesülő országok között.

Ezért “elvárom”, hogy a kevesebb menekültet befogadó tagállamok megfelelő mértékben tegyenek többet az uniós külső határok védelméért, vagy fogadjanak be több szíriai menekültet Törökországból.

A szlovák soros uniós elnökség koordinálhatja az ügyet. Jean-Claude Junckert arról is kérdezték, tart-e attól, hogy a Brexit nyomán fölerősödnek az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által képviselt, a tagállamok hatásköreinek újbóli megerősítését célzó tendenciák.

Azt mondta: a józan észre hagyatkozva hamar felismerhető, hogy a “gyorsan összenövő világban” értelmetlen volna, ha Európa “felaprózódna” nemzeti alkotóelemeire. Az európai életmódot, a szociális és fogyasztóvédelmi standardokat vagy éppen a szabad utazás lehetőségét csak összetartással és közös megoldásokkal lehet megőrizni.

Az Európai Bizottság elnöke szerint közösen fellépve “sokkal jobb lapjaink vannak”, mint minden egyes országnak külön-külön, amikor külpolitikáról, energiaügyi tárgyalásokról vagy kereskedelmi megállapodásokról van szó, vagyis “csak közösen nyerünk igazi szuverenitást”. Szerinte erről el kellene gondolkodniuk azoknak, akik “oly hangosan követelnek szuverenitást”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik