Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) is greeted by European Union Commission President Jean-Claude Juncker of Luxembourg prior to their meeting at the European Union Commission headquarter in Brussels on September 3, 2015. Orban warned on September 3 that the wave of mostly Muslim refugees coming to Europe threatens to undermine the continent's Christian roots -- an idea rejected by German Chancellor Angela Merkel -- and insisted the migrant crisis was a German problem, not a European one as he defended his government's handling of thousands of refugees flooding into his country.  AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Külföld

Juncker a józan ész nevében üzent Orbánnak

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 08. 08. 13:22

Az Európai Bizottság elnöke szerint közösen fellépve "sokkal jobb lapjaink vannak".
Korábban a témában:

A menekültek uniós tagországok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer alapján “kevesebb menekültet” befogadó államok tegyenek többet az uniós külső határok védelméért. Ezt válaszolta Jean-Claude Juncker a német Der Tagesspiegel című lapnak, amikor arról kérdezték, félretette-e a kötelező kvóták ügyét a kelet-európai tagállamok ellenállása miatt.

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a “kvótaszabályozás” a szolidaritás elvén alapul és azt szolgálja, hogy a Földközi-tengernél fekvő tagállamok ne maradjanak magukra a “menekültdrámával”. Brüsszel a “szerződések őreként” köteles gondoskodni a hatályos uniós jogszabályok érvényesítéséről.

A brüsszeli testület vezetője jelezte, nem rugaszkodott el a valóságtól, tudja, vannak kulturális különbségek a hagyományos bevándorlási célországok és az idegen és az új jelenségével csak lassanként szembesülő országok között.

Ezért “elvárom”, hogy a kevesebb menekültet befogadó tagállamok megfelelő mértékben tegyenek többet az uniós külső határok védelméért, vagy fogadjanak be több szíriai menekültet Törökországból.

A szlovák soros uniós elnökség koordinálhatja az ügyet. Jean-Claude Junckert arról is kérdezték, tart-e attól, hogy a Brexit nyomán fölerősödnek az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által képviselt, a tagállamok hatásköreinek újbóli megerősítését célzó tendenciák.

Azt mondta: a józan észre hagyatkozva hamar felismerhető, hogy a “gyorsan összenövő világban” értelmetlen volna, ha Európa “felaprózódna” nemzeti alkotóelemeire. Az európai életmódot, a szociális és fogyasztóvédelmi standardokat vagy éppen a szabad utazás lehetőségét csak összetartással és közös megoldásokkal lehet megőrizni.

Az Európai Bizottság elnöke szerint közösen fellépve “sokkal jobb lapjaink vannak”, mint minden egyes országnak külön-külön, amikor külpolitikáról, energiaügyi tárgyalásokról vagy kereskedelmi megállapodásokról van szó, vagyis “csak közösen nyerünk igazi szuverenitást”. Szerinte erről el kellene gondolkodniuk azoknak, akik “oly hangosan követelnek szuverenitást”.

 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.