Nagyvilág

Helsinkitől Mumbaiig tartó közlekedési folyosóról állapodott meg Oroszország, Irán és Azerbajdzsán

A három ország az energiahálózatát is összekapcsolná.

Helsinkitől Mumbaiig tartó nemzetközi közlekedési folyosóról, háromoldalú energiacseréről és új piacokra való kijutásról tárgyalt hétfőn az azeri, az orosz és az iráni elnök Bakuban.

Ilham Aliyev azeri elnök kijelentette: Azerbajdzsán már összekapcsolta energiahálózatát az orosz és az iráni vezetékrendszerekkel, a három ország közötti forgalom folyamatosan nő. Putyin tárgyalást javasolt arról, hogy az orosz csővezetékeket a Kaszpi-tengeri országokban kitermelt szénhidrogének szállítására is használják fel, valamint kutassanak fel és aknázzanak ki új lelőhelyeket.

A hármas csúcson elfogadott közös nyilatkozat leszögezte, hogy a három ország észak-déli nemzetközi közlekedési folyosót létesít, a Helsinki és Mumbai közötti térségben zajló utas- és teherforgalom megkönnyítése érdekében. Megállapodtak a terrorelhárítás és a regionális konfliktusok rendezése terén folytatandó együttműködésről is

A közös egyeztetés előtt az elnökök kétoldalú megbeszélést is tartottak. Vlagyimir Putyin Ilham Aliyevvel folytatott tárgyalása során kompromisszumot sürgetett Hegyi-Karabah ügyében. Erről az orosz államfő szerdán az örmény elnökkel is tárgyal majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik