Nagyvilág

Bevallotta egy egykori pap, hogy kisfiúkat molesztált

Louis Brouillard azt mondta: meggyónta bűneit más papoknak is, de csak azt kérték tőle, hogy imádkozzon.

Egy 95 éves katolikus pap bevallotta, hogy évtizedekkel ezelőtt kisfiúkat zaklatott szexuálisan Guamon (az Amerikai Egyesült Államok óceániai külbirtokán). Louis Brouillard azt mondta: meggyónta bűneit más papoknak, de csak annyit mondtak neki, hogy imádkozzon vezeklésképpen.

Brouillard az 1940-es évektől az 1970-es évekig szolgált a szigeten, ennek keretében iskolákban tartott hitoktatást. Arra a kérdésre, hogy hány gyermeket zaklatott, azt mondta: „fogalmam sincs, talán húszat”.

„Akkor az volt a benyomásom, hogy ezt a gyermekek is élvezik. Most már természetesen tudom, hogy rosszat tettem, és meg fogok fizetni érte” – jelentette ki.

A guami törvényhozás a héten meghallgatta a 73 éves Leo B. Tudelát, aki azt mondta, őt is zaklatta Brouillard az 1950-es években. A férfi azt kérte a képviselőktől, hogy ne évüljenek el a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények.

A pap azután ismerte be az általa elkövetett bűncselekményeket, hogy három egykori ministránsfiú, és egy szülő kétmillió dolláros pert indított Anthony S. Apuron volt guami érsek és az érsekség ellen. Azt állítják: amikor az 1970-es években panaszt tettek szexuális zaklatásos esetek miatt, hazugnak nevezték őket. Apuron tagadta, hogy gyerekeket zaklatott volna, és nem is emeltek ellene vádat.

A vádak miatt a Vatikán ideiglenes érseket nevezett ki Guamon, aki azt mondta, felveszik a kapcsolatot azokkal, akik azt állítják, hogy zaklatták őket, és bocsánatot kért Brouillard áldozataitól.

Az egykori pap most Minnesotában él, a guami egyháztól kapott, szerénynek számító nyugdíjából. Azt mondta, naponta imádkozik azokért, akiket gyermekként molesztált. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik