Nagyvilág

49 áldozatot követeltek a kormányellenes tüntetések Etiópiában

Mintegy félszáz ember életét vesztette a hétvégi kormányellenes tüntetések során Etiópiában - közölte hétfőn egy ellenzéki politikus és egy diplomáciai forrás.

Merera Gudina ellenzéki politikus szerint a déli Oromia térségben mintegy 50 tüntető vesztette életét a rendfenntartó erőkkel vívott összecsapásokban. Gudina szerint az áldozatok száma növekedhet, mert sok a sebesült, többeket lőtt sebekkel kezelnek.

Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó diplomáciai forrás szerint összesen 49 ember halt meg Oromiában és az északi Amhara térségben történt megmozdulásokon.

Az általában nyugodt fővárosban, Addisz-Abebában mintegy félezer ember gyűlt össze a központi téren, beszámolók szerint sokan a kezüket a fejük fölött keresztezve, megbilincselt kezeket formálva tiltakoztak a kormány ellen, míg a hatóságok erőszakkal fel nem oszlatták a tömeget.

Az AP amerikai hírügynökség úgy értékeli, hogy bár több tüntetés volt Etiópiában, és a megmozdulások résztvevői különböző dolgokért tüntettek, a történtek az etiópok és a kormányzat közötti növekvő feszültségről tanúskodnak.

A tüntetéseken sokan politikusokat bíráló, területi vagy politikai követeléseket megjelenítő plakátokat tartottak kezükben, mások Etiópia korábbi nemzeti lobogóját lengették, amelyet az 1991-ben megbuktatott katonai diktatúra használt.

A zavargásokra reagálva a kormány korlátozta az internet-hozzáférést az országban, és külföldön tartózkodó, online aktivisták támogatását élvező “békeellenes elemeket” tette felelőssé az erőszakért. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik