Nagyvilág

Túlságosan gyorsan változik a helyzet Aleppóban

Heves harcok dúltak az utóbbi napokban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők által ostromgyűrűbe zárt Aleppóban, a település keleti részét uraló szíriai felkelőknek szombati beszámolóik szerint hetek óta először sikerült áttörniük a kormányerők állásain és csatlakozni a település északi részén harcoló társaikhoz.

A szíriai kormánybarát média tagadta, hogy erre sor került volna, sőt arról számolt be, hogy a hadsereg újabb területeket szerzett a felkelőktől.

Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztségviselője pedig úgy nyilatkozott, egyelőre “túlságosan gyorsan változik” a helyzet ahhoz, hogy véleményt lehessen róla mondani.

A Reuters brit hírügynökség szerint a heves harcokról és légicsapásokról szóló jelentések alapján csupán annyi szűrhető le, hogy egyelőre biztosan nem sikerült az ostromgyűrűbe zárt városrészben élő mintegy 250-300 ezer civil számára biztonságos menekülési útvonalat nyitni. Erről számolt be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport is.

A felkelők a múlt hónapban kezdték meg az Aleppó északi részén fekvő, kormányerők kezén lévő vékony területsáv ostromát, hogy azon átverekedve magukat ismét összeköthessék Kelet-Aleppót a felkelőcsoportok kezén lévő, nyugat-szíriai területekkel.

Pénteken a felkelőcsoportok arról számoltak be, hogy megrohamoztak egy tüzérségi támaszpontot a városban. Ezt követően a szíriai hadsereg közölte, visszaverte a támadást és súlyos veszteségeket okozott a felkelőknek.

A közel-keleti ország második legnagyobb városa 2012 óta megosztott, nyugati felét a szíriai hadsereg, keleti részét fegyveres felkelőszervezetek tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők július 27-én teljesen körbezárták Aleppó felkelők kezén lévő kerületeit.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik