Isztambul, 2016. augusztus 7.
Tüntetõk török zászlókat lengetnek az isztambuli Taksim téren rendezett puccsellenes nagygyûlésen 2016. augusztus 7-én. Július 15-én éjjel a török hadsereg egy része kísérletet tett a kormány megdöntésére, ám a katonai puccskísérlet kudarcot vallott. Több mint kétszázan meghaltak, és ezerötszázan megsérültek. (MTI/EPA/Sedat Suna)
Külföld

Ismét Erdogan mellett tüntettek Isztambulban

24.hu
24.hu

2016. 08. 07. 20:52

Nagyszabású tüntetés kezdődött vasárnap Isztambulban az államfő, Recep Tayyip Erdogan felhívására, mintegy egymillióan gyűltek össze, hogy elítéljék a múlt hónapban történt sikertelen katonai hatalomátvételi kísérletet.
Korábban a témában:

A város déli részén, a Márvány-tenger partján található Yenikapi téren megrendezett demonstráció résztvevői közül sokan török lobogót terítettek magukra, illetve olyan, az elnököt éltető feliratokat vittek magukkal, mint például: “Isten ajándéka vagy, Erdogan”, és “Add parancsba, hogy haljunk meg, és mi megtesszük”. A teret szintén török zászlók és Musztafa Kemal Atatürköt, a modern török állam alapítóját ábrázoló poszterek díszítették.

A július 15-i puccskísérlet nyomán a török hatóságok több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe, és a megtorlás elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki. Ankara az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot és híveit vádolja a hatalomátvételi kísérlet kitervelésével. Gülen viszont váltig állítja: semmi köze a puccskísérlethez, amelynek során 246 ember vesztette életét – nem számítva 104 puccsista halálát – és több mint kétezren sebesültek meg.

A demonstrációt, amelynek a “demokrácia és a mártírok menete” nevet adták, az Erdogan-támogatók szerte az országban, valamint több külföldi városban rendezett és három hete tartó éjszakai tüntetéseinek lezárásaként hirdették meg. Mintegy kétszáz hajóval és több ezer autóbusszal szállítottak résztvevőket a tüntetésre.

Erdogan a vasárnapi tömegtüntetés előtt a török médiában közzétett nyilatkozata szerint azt mondta: a demonstráció a török nemzet egységét fogja jelképezni. A tüntetésen a kormányoldal és két török ellenzéki párt magas rangú politikusai is részt vesznek, köztük Kemal Kilicdaroglu, a balközép Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke és az ultranacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) vezetője, Devlet Bahceli. A rendezvényt, amelynek fő szónoka maga az államfő lesz, az ország minden tartományában kivetítőkön élőben közvetítik. A rendezvényt mintegy 15 ezer rendőr biztosítja.

Több évtized óta ez az első olyan megmozdulás, amelyen vezető ellenzéki pártok is támogatásukat fejezték ki a kormány mellett.

“Az egyetlen út, hogy a puccsoknak elejét vegyük, a Köztársaság értékeihez való visszatérés. Ezeknek az értékeknek, amelyek egyesítenek minket, hangot kell adnunk a Yenikapin” – írta egy Twitter-üzenetben a kemalista, szekularista CHP-t vezető Kilicdaroglu. A gyűlésen elmondott beszédében úgy vélekedett: a meghiúsult puccskísérlet “új ajtót nyitott meg a kompromisszumok előtt” a török belpolitikában és “új Törökországot” hozott el. A CHP-elnök egyúttal amellett szólalt fel, hogy a politikát nem szabad bevinni a mecsetekbe, a bíróságokra és a kaszárnyákba.

Hukusi Akar, a török hadsereg vezérkari főnöke a puccsban részt vevő “árulók” “kemény megbüntetését” helyezte kilátásba és köszönetet mondott a civil lakosságnak, hogy részt vett a puccskísérlet leverésében.

A puccskísérlet után több mint száz tábornokot vettek őrizetbe, mintegy félszázat nyugdíjaztak, több ezer katonát elbocsátottak a hadseregtől, amelyet az államfő ellenőrzése alá helyeztek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.