Nagyvilág

Több mint kétszáz menekült jutott át Olaszországból Franciaországba – videó

A rohamrendőrök jelenléte ellenére több mint kétszáz menekültnek sikerült átjutnia Olaszországból Franciaországba az északkelet-olaszországi Ventimiglia tengerparti határvárosából a 11 kilométerre lévő, franciaországi Menton településre – jelentette péntek este Giorgio Marenco helyi rendőrparancsnok és a Nice Matin című helyi lap.

A nap folyamán mintegy háromszáz afrikai férfi a vöröskereszt ventimigliai táborából vonult ki a város tengerpartján sorakozó hullámtörő sziklákra. Ezt követően elfoglalták a tengerparti fenyőerdőt és a Franciaországba vezető vasúti síneket is. Megpróbáltak felkapaszkodni a határon átkelő vonatokra, egyikük az egyik vonat mellett futva súlyosan megsérült, kórházba szállították.

Marenco tájékoztatása szerint a menekültek péntek délután kerültek a rohamrendőrök mögé, és jutottak el a francia Riviérán Menton kikötőjébe, majd onnan néhányan folytatták útjukat a város központja felé. Hozzátette, továbbra is a településen tartózkodnak a francia rendőrség felügyelete alatt.

Ez teljesen váratlanul érte a határon állomásozó francia és olasz erőket

– tette hozzá.

A Nice Matin internetes oldalán található videofelvétel tanúsága szerint emberek sokasága vonult békésen Ventimiglia tengerparti szikláin, néhányan belegyalogoltak a tengerbe. A csoportot rohamrendőrök kísérték.


Un groupe de migrants franchit la frontière à… by nice-matin

Egyelőre nem világos, hogyan sikerült megkerülniük a két ország biztonsági erőit.

A 24 ezres Ventimiglia befogadó állomást nyitott, hogy szállást biztosítson a többnyire Fekete-Afrikából Líbián keresztül Olaszországba érkező, majd onnan Észak-Európába tartó menekülteknek.

Marenco megjegyezte:

az elmúlt három évben a Ventimigliába érkezett migránsoknak egyetlen céljuk volt, átjutni Franciaországba.

Az olasz-francia határon levő négy átkelőn több mint egy éve nem engedik át a menekülteket Olaszországból Franciaországba. Ha valakinek mégis sikerül átjutnia, a francia hatóságok visszafordítják.

Idén becslések szerint 94 ezren keltek át a veszélyes tengeri úton Észak-Afrikából Európába.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik