Nagyvilág

Würzburgi merénylő: “Találkozunk a mennyországban”

Közvetlen kapcsolatban állhattak az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel a németországi Würzburgnál és Ansbachban júliusban elkövetett merényletek tettesei a mobiltelefonon folytatott üzenetváltásaik (chat) alapján - jelentette a Der Spiegel című német hírmagazin pénteken a nyomozás menetét ismerő biztonsági forrásokra hivatkozva.

A beszámoló szerint a würzburgi támadás bizonytalan személyazonosságú – 17 éves afgán menedékkérőként regisztrált – elkövetője és az ansbachi merénylet 27 éves elutasított szíriai menedékkérő tettese egy azonnali üzenetküldő szolgáltatás révén többször kapcsolatba lépett feltételezett IÁ-tagokkal. A partnerek több telefonszámot, köztük szaúd-arábiai számokat használtak.

A würzburgi merénylő azzal az üzenettel búcsúzott el, hogy “találkozunk a mennyországban”. Előtte chatpartnere azt javasolta, hogy autóval hajtson tömegbe. A támadó elvetette az ötletet, arra hivatkozva, hogy nincs jogosítványa, és azt írta, hogy inkább felszáll egy vonatra és rátámad az első utasokra, akik elé kerülnek. A merénylő július 18-án egy Würzburgba tartó vonaton késsel és baltával felfegyverkezve rárontott négy kínai turistára. Életveszélyes sebesüléseket okozott nekik, majd a szerelvényről leszállva megsebesített egy német nőt is. Rátámadt az elfogására érkezett terrorelhárítókra is, ezért lelőtték.

Ansbach: a tömeg volt a célpont

A Der Spiegel szerint a július 24-én Ansbach óvárosában egy szabadtéri koncert helyszínének közelében elkövetett robbantásos merénylet tettese az üzenetváltásai alapján valószínűleg nem szándékosan hozta működésbe a hátizsákjába rejtett házilagos készítésű pokolgépét. A terv inkább az lehetett, hogy a hátizsákot lerakja a tömegben és távirányítással felrobbantja.

Erre utal, hogy chatpartnere röviddel a merénylet előtt arra utasította, hogy készítsen videofelvételt a robbantásról és küldje el az IÁ-nak. Az üzenetváltásban arról is szó esik, hogy újabb merényleteket is el kell majd követnie. Ezzel egybevág, hogy szállásán további pokolgépek előállítására alkalmas anyagokat és tárgyakat találtak, és a merénylet után az IÁ által közzétett videofelvételen egy arcát fekete sállal takaró férfi azzal fenyegetőzik, hogy a németek “nem fognak tudni többé nyugodtan aludni”, mert felrobbantják otthonaikat, és ígéretet tesz arra, hogy elviselhetetlenné teszi az életet az országban. Azonban a pokolgép már akkor működésbe lépett, amikor a hátizsák még nála volt. A merénylő meghalt a robbanásban, 15 ember megsebesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik