Nagyvilág

Megfenyegették az egyik brüsszeli kerület török származású polgármesterét

Fehér port tartalmazó borítékban fenyegető üzenetet kapott Brüsszel Saint-Josse Ten Noode kerületének török származású polgármestere - írta rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap az internetes oldalán pénteken.

A tájékoztatás szerint az Emir Kir polgármesternek címzett levél szerzője Recep Tayyip Erdogan török elnököt Hitlerhez hasonlította, és azzal fenyegette meg a kerület vezetőjét, hogy bántódása eshet, ha nem hagyja el azonnal Belgiumot és nem tér vissza Törökországba.

Ha nem térsz vissza végleg Hitler Erdogan barátodhoz, magadra vess!

– idézte a levelet a napilap.

A lap úgy tudja, a borítékban talált fehér port még vizsgálják, de információik szerint a szakértők a lépfene (antrax) bacilusával fertőzött anyagra gyanakodnak.

Erősödő törökellenes hanguatról beszél

A beszámoló szerint az irodát lezárták, a polgárőrség, a rendőrség és a mentők egységei is a helyszínen vannak, a területet fertőtlenítése még zajlik. A borítékkal érintkező négy önkormányzati alkalmazottat a Saint-Pierre kórházba szállították megfigyelésre, de a fertőzés tünetei egyelőre nem jelentkeztek rajtuk – írta a kórház szóvivőjének tájékoztatására hivatkozva a napilap.

Emir Kir nyilatkozata szerint nem ez az első őt érő fenyegetés, de ez az első nyíltan rasszista megnyilvánulás. A radikalizálódásnak egyre több jelét lehet észlelni a kerületben – vélekedett. A polgármester feljelentetést tett ismeretlen tettes ellen, és felhívta a figyelmet a belga fővárosban egyre erősödő törökellenes hangulatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik