Nagyvilág

Obama hirtelen népszerű lett, és ez jól jöhet Clintonnak

Az amerikaiak előtt álló választási lehetőségek tükrében a hivatalban lévő elnök, Barack Obama nem is tűnik olyan rossznak. Legalábbis erre enged következtetni a CNN hírtévé és az ORC közvélemény-kutató friss felmérése, amely szerint az amerikai választók 54 százaléka elégedett az elnökkel – ez a legmagasabb érték második ciklusának 2013 januári kezdete óta.

Obama persze továbbra is megosztó személyiség, hiszen 45 százalék elégedetlen vele. Ugyanekkora volt a népszerűsége a második ciklusa végén, 1988-ban Ronald Reagannek, igaz, Bill Clintont ennél is jobban kedvelték az amerikaiak 2000-ben, neki 57 százalékos volt a támogatottsága.

A hamarosan leköszönő elnök népszerűsége a Demokrata Párt országos konvenciója (jelöltállító gyűlése) után ugrott meg, amikor kiállt lehetséges utódja, Hillary Clinton mellett, illetve keményen támadta a rivális republikánusok jelöltjét, Donald Trumpot. A CNN elemzője szerint az elnök növekvő népszerűsége jól jöhet a demokratáknak: az Obamával elégedett választók 94 százaléka ugyanis Clintonra szavazna, míg az elégedetlenek 85 százaléka Trumpot támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik