Nagyvilág

Életfogytiglanra ítélték a lengyel nőt, aki vízbe fojtotta magyar zaklatóját

Az ügyész szerint előre kitervelte, hogy megöli.

Írországban életfogytiglanra ítélték azt a lengyel nőt, aki megölt egy magyar férfit. Marta Herda szándékosan a vízbe hajtott autójával, amelyben a 31 éves Orsós Csaba is benne ült. A nő tudta róla, hogy nem tud úszni.

Elege volt a zaklatásból, nem bírta tovább

Marta Herda a bíróságon elmondta: Orsós szerelmes volt belé, de ő ezt nem viszonozta. Ugyanakkor a férfi két éven át a nap 24 órájában zaklatta, követte, telefonon hívogatta és üzeneteket küldött neki, ami megkeserítette az életét. A gyilkosság napján Orsós beszállt az autójába, és azt követelte, menjenek a tengerpartra. Marta azt mondta, arra emlékszik, hogy rátaposott a gázra.

Azt éreztem, elegem van ebből. Belehajtok a vízbe. Nem bírom tovább.

A nyolc férfiból és négy nőből álló esküdtszék 11-1 arányban találta bűnösnek a lengyel pincérnőt, aki nem mutatott érzelmet, amikor bűnösnek mondták ki, de sírásban tört ki, amikor kimondták az életfogytiglani börtönről szóló ítéletet.

Az ügyész szerint a nő előre kitervelte a gyilkosságot, a hűvös idő ellenére könnyű ruhát vett fel, és az autóban letekerve hagyta a vezetőoldali ablakot.

A megölt férfi testvére a nőt hibáztatja

Orsós Csaba testvére, Sándor Zoltán az Irish Independentnek azt mondta: neki kellett azonosítani testvérét. Arról is beszélt, hogy Orsós sokszor megkérdezte tőle, küzdjön-e Marta Herda szerelméért. „Először azt mondtam neki, persze, miért ne” – idézte fel. Sándor azt állította, előfordult, hogy a nő odament a testvéréhez, megsimogatta a vállát, megkérdezte, hogy van.

„Azt hiszem, azt akarta mutatni neki, hogy van egy kis esélye, és talán ezt a testvérem is elhitte” – mondta, majd hozzátette: azt mondta Orsósnak, hogy ne higgyen ebben, de ő szerelmes volt belé. Sándor szerint a nőnek más módja is lett volna, hogy megállítsa a testvérét, sőt, úgy fogalmazott, másoknak is vannak gondjaik a párkapcsolatukban, mégsem lesz a vége gyilkosság. Igaz, azt nem említette, hogy Marta Herda és Orsós Csaba között nem volt párkapcsolat, és a férfi folyamatos zaklatása megkeserítette a nő életét. (Irish Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik